Mary Roach: Stiff - The Curious Lives of Human Cadavers

Luettu: 26.2.2010

Joku jossain blogituksessaan joskus ammoisia aikoja sitten tuli todenneeksi, muistaakseni erään italialaisen alkulukuihin liittyvän kirjan lukemisen jälkeen, ettei fiktiivisten hahmojen kirjasuosituksia voi ottaa kovin vakavasti. Voi toki, pitää vain olla oikea fiktiivinen hahmo! Tämän kertainen kirja on Mullan alla -sarjasta, kirja jonka eräs varsin melankolinen esiteinisukulaistyttö antoi Natelle Davidille vietäväksi (S4E4).

Stiff - The Curious Lives of Human Cadavers (ei suom.; pitäisi olla!) on tutkimusmatka kuolleiden pariin. Ei siis kuolemaan tai kuolemiseen, vaan kuolleisiin, fyysisiin ruumiisiin. Lukujen aiheina ovat monet eri asiat, jotka kuoleman jälkeen jäänyttä ruumista koskevat. Roach on tutkinut ruumisten käyttöä teknisissä testauksissa ja lääketieteellisissä harjoituksissa, kriminologiassa, onnettomuuksien tutkinnassa, jopa uskonnollisessa "tutkinnassa". Lisäksi tutustutaan eri hautausmetodeihin, elintenluovuttamiseen, varsin ..hmm.. kunnianhimoisiin hankkeisiin transplantaatioiden historiassa sekä kannibalismiin (ennen ja nyt). Kaiken tämän Roach kietoo tekstiin, joka on hauskaa ja tekee koukkauksia nykyhetken ja historian välillä.

Tämä nyt on taas niin tätä. Mutta kun Stiff on niin pirun hyvä! Roach kirjoittaa (ihan lasten oikeesti) elävästi. Tiedän, paradoksaalista aiheen kannalta, mutta se on totta. Teksti pursuaa sanaleikkejä, mielenkiintoisia sivuhuomautuksia, groteskiudessaan hillitömän hauskoja anekdootteja ja mustaa huumoria. Miksei tätä ole käännetty? Se pitäisi kääntää, että saisin suositella sitä kaikille vastaantuleville! Ja ihana kansi (joskin suurin osa varmaankaan ei käyttäisi kyseistä sanaa tässä kontekstissa.. no, voi voi)!

Meidän kulttuurissamme kuolleet on aika pitkälti poistettu näkyvistä, sterilisoitu, kaunisteltu: näemme kuolleita lähinnä uutiskuvissa, vieläpä vain "niiden" kuolleiden kuvia (ei "meidän" omia kuolleita). Itselleni tämä kuoleman, kuolemisen ja kuolleiden pelko on melko vierasta. Se on kasvatuksessa istutettu minuun, mutta pystyn sen järjellä torjumaan irrationaalisena ja kulttuurisena osana, joka on tietyissä tilanteissa mielenkiintoinen mutta suurimman osan aikaa täysin turha ja typerä, sillä se on johdattanut meidät juuri tähän tilanteeseen. Mihin tilanteeseen? Siihen, että kun luitte, mitä tämä kirja käsittelee, mietitte miksi helvetissä luen tällaista ja miksi joku on ylipäänsä sellaisen kirjoittanut. Roach itsekin kuvailee tutustuneensa tähän asenteeseen kirjaa kirjoittaessaan, kun kaikki katselivat häntä sillä tietyllä katseella miettien onko hänellä kaikki ihan kotona; puuttuuko jokunen partiopoika leiritulen ympäriltä ja pari intiaania kanootista:


I experienced a moment last summer at the checkout desk at the medical school library at the University of California -- that sums up what it is like to write a book about cadavers. A young man was looking at the computer record of the books under my name: The Principles and Practice of Embalming, The Chemistry of Death, Gunshot Injuries. He looked at the book I now wished to check out: Proceedings of the Ninth Stapp Car Crash Conference. He didn't say anything, but he didn't need to. It was all there in his glance. (s. 14)
Tekisi mieli laittaa tänne lisääkin lainauksia, mutta kokeillessani totesin, että tästä tulisi ehkä mahdollisesti kenties piiiiiiiiiiiiiitkä postaus, joten ei sitten. Sen sijaan kehotan kaikkia englantia osaavia lukemaan kirjan ja ravistelemaan sitä ihan kirjaimellisesti luonnotonta suhtautumista ruumiisiin; heitä meidän on kiittäminen että autot ovat mahdollisimman turvallisia, että kirurgisi ei suorita leikkausta ensi kertaa sinulla, että osaamme vastata rikosten avainkysymyksiin, että sotilaat eivät ota ja kuole testaamattoman luotiliivin pettäessä. R-E-S-P-E-C-T, people!

LUKEKAA STIFF! Ja minä hankin Bonkin (aiheena seksi... "10 asiaa mitä et ikinä halunnut tietää orasmista".. paitsi minä haluan tietää ja jakaa tietoani sivuhuomautuksina outojen aasinsiltojen kautta välituntikeskusteluissa pahaa-aavistamattomille :D).

-----

Stiff muualla:
Bad Tempered Zombie -blogi (englanniksi)
BlogCritics (englanniksi)

Mary Roachin sivut

-----

OI JEE! Leicesterin yliopistolla on netissä virtuaalinen ruumiinavaussivu! Ei herkkänahkaisille, mutta me muut...! Whe-hey!

Ei kommentteja: