Jukka Laajarinne & Harri Kumpulainen (toim.): Kertomuksia pimeestä

Luettu: 25.5.2011

Ajoittain kirjaston tyrkkyhyllystä löytyy varsin mielenkiintoista luettavaa.

Kertomuksia pimeestä on neljäntoista surrealistisen novellin ja mininovellikokoelman kokoelma. Kirjoittajissa on mukana muun muassa Miina Supinen, Pasi Ilmari Jääskeläinen, Juri Nummelin ja Tiina Raevaara, ja novellien aiheet vaihtelevat saduista elämänkertoihin ja eksistentiaalisiin pohdiskeluihin.

Suomalaista, kirjallista surrealismia. Eipä tällaiseen ihan joka päivä törmääkään. Novelleja, jotka ovat aivan.. no, pimeitä. Himmeitä. Ja positiivisella tavalla! Kirjana varsin lyhyt, mutta parhaimmillaan tämä kokoelma on, kun tarinat lukee pienissä erissä. Oma suosikkini novelleista on ehdottomasti Juha Huhtakallion 'Nukkekoti'. Ensimmäisenä nimestä tulee tietenkin mieleen Ibsenin samanniminen näytelmä, mutta siihen yhtäläisyydet jäävätkin. Ja Huhtakallion nukkekoti on paljon mielenkiintoisempi. Toiset huomattavat novellit ovat Harri Kumpulaisen 'Elin tilaa', Tapani Baggen 'Pieni mattosarja' sekä P.I. Jääskeläisen 'Salainen kirjeenvaihtoystävä'.

Tämä on muuten sellainen kirjallinen laji, jota pitäisi kehittää enemmän, myös Suomessa. Ei sitä aina tarvitse keskittyä dekkareihin sekä ihmis- ja/tai sotakuvauksiin. Hmm... Miksiköhän pidän surrealismista niin kirjoissa kuin taiteessakin?


Sivuhuomautuksena nostettakoon hattua Turbator-kustantamolle; kaksi kirjaa olen lukenut ja molemmat ovat tehneet erinomaisen vaikutuksen. Noin niin kuin tilastollisesti katsottuna ei ollenkaan huono suoritus!

-----

Kertomuksia pimeestä muualla:

Koska en löytänyt kirjan arvosteluja netistä (kuulemma Tähtivaeltajassa on ollut arvostelu), laitan tähän nyt linkkeinä kirjoittajien omia blogimerkintöjä kirjasta.

Jukka Laajarinne
Tapani Bagge
Tiina Raevaara

Ei kommentteja: