Carl Sagan: Billions & Billions - Thoughts on Life and Death at the Brink of the Millenium

Luettu: 20.3.2009

Kuka väitti, ettei Wikipediasta muka ole hyötyä? Löysin sieltä, mitä mahtavimman kirjoittajan, ikävä kyllä vasta yli kymmenen vuotta hänen kuolemansa jälkeen. Löytäminen oli tosin seikkailu itsessään, prosessi kun muistutti fetissin muodostumistapaa. Paholaisen asianajajan blogissa taisi olla asiaa tiettyjen Wikipedian artikkeleiden vandalismista: oikeistokristityt sabotoivat ideologiaansa sopimattomia artikkeleita, pyyhkien kaikki olennaiset, tieteellisesti todistetut kohdat ja korvaten ne Raamattu-sitaateilla, henkilökohtaisuuksilla tai joillain muulla hyvän tavan vastaisella fraasilla. Kävin itse katsomassa senhetkistä tilannetta, ja päädyin Ateismi-artikkelista monen mutkan kautta Carl Sagan-artikkeliin. Tyyppi kuulosti henkilönä niin mielenkiintoiselta, että hankin käsiini Billions & Billionsin.

Billions & Billions - Thoughts on Life and Death at the Brink of the Millenium on esseekokoelma varsin laajalta aiheskaalalta. Itse kirja on jaettu kolmeen osaan: matematiikalla ja sitä sivuavilla esseillä on ensimmäinen osa kirjasta, toinen osa keskittyy ilmastonmuutokseen, kasvihuoneilmiöön ja ydintalveen, kun taas kolmas osa kuvailee eettisiä ja arvotettuja konfliktikysymyksia ja vastaavia asioita.

Matematiikkaosio on humanistin kannalta ihana: haastava mutta hauska, informatiivinen ja hyödyllinen. Lisäksi osassa on nivottu matematiikka mitä erikoisimpiin asioihin, kuten shakkiin ja ihonväriin. Ensimmäistä osiotakin hyödyllisempi on toinen osa, joka kertoo fysiikan, kemian ja biologian kautta kasvihuoneilmiön synnyn. Tämä on äärimmäisen arvokasta tietoa ilmastoänkyröitä vastaan, ja kunnioitankin siksi Sagania erinomaisesta kirjoitustavasta, joka ei edellytä Ajan lyhyen historian lukemista tekstin ymmärtääkseen ja omaksuakseen. Kolmas osa lienee eniten kränää herättänyt tekstikokoelma, sillä siinä Sagan -osin vaimonsa kanssa- kirjoittaa muun muassa abortista (tämä essee on aiheesta paras koskaan lukemani esitys, ja ehdottomasti järkevin ja loogisin -siis siinä määrin kuin "sielu istutetaan munasoluun hedelmöittymishetkellä" -fundisten huutoa vastaan voi olla looginen; itse olen Sagania lainatessani saanut kuulla olevani julma ja hullu, eli jota kuinkin sama kuin sanoja omasta mielestäni on vaikken sitä henkilökohtaisuuksia välttääkseni ole sanonutkaan), kuolemasta sairauden uuvuttamana ateistina (Billions julkaistiin postuumisti, sillä Sagan kuoli ennen sen julkaisua) ja patriotismista (erinomainen artikkeli aiheesta).

Saganista on nyt tullut henkilökohtainen sankarini sanan lievimmässä merkityksessä (fanaattisuuteen en pysty) muun muassa Richard Dawkinsin, Simone de Beauvoirin ja Rakel Liekin rinnalle. Tätä lisää, mahdollisimman nopeasti! Ja Cosmos-sarja, jos suinkin vain sen jostain saan käsiini.