Lemony Snicket: Surkeiden sattumusten sarja 1 - Ankea alku

Luettu: 11.8.2008
Alkuperäinen nimi: A Series of Unfortunate Events - The Bad Beginning

Käännös: Mika Ojakangas

Kuten monessa tapauksessa aiemminkin, Surkeiden sattumusten sarja löysi tiensä luettavaksi samannimisen elokuvan nähtyäni. Itse elokuva koostuu Sarjan kolmesta ensimmäisestä osasta; näistä kolmesta ja lopuista kymmenestä osasta lisää myöhemmin.

Ankea alku on katalysaattori sarjalle surkeita sattumuksia, joista mysteerinen kirjailija Lemony Snicket kertoo. Baudelairen sisarukset (esikoinen ja keksijä Violet, keskimmäinen ja lukutoukka Klaus ja puremiseen tykästynyt vauvakuopus Sunny) jäävät orvoiksi vanhempien menehdyttyä perheen kartanon tulipalossa. Baudelairen alaikäisten sisarusten asioita ryhtyy hoitamaan surkea aikuinen ja asianajaja, joka lähettää heidät asumaan lasten läheisimmän sukulaisen, kreivi Olafin, luo. Lapsille selviää heti, ettei Olafilla ole puhtaita(kaan) jauhoja pussissa, vaan toteaa tämän perimmäisen motiivin olevan päästä käsiksi Baudelairen lasten suunnattomaan omaisuuteen. Sillä välin lapsoset toimivat hyvin ilmaisena orjatyövoimana. Ankeassa alussa Olafin ensimmäinen yritelmä on mennä Violetin kanssa naimisiin häistä kertovan "näytelmän" aikana.

Surkeiden sattumusten sarja on ehdottomasti yksi parhaista sarjoista, joita olen lukenut. Tämä lyö auttamatta laudalta kaikki Sweet Valley High't ja Neiti Etsivät, joita piti esiteininä lukea kun ns. aikuisten kirjat eivät vielä kiinnostaneet (enkä kyllä olisi tiennytkään mistä aloittaa; kirjastoauton setä tökkäsi käteen kioskikirjallisuutta... booooring!). Maailma on ikävä paikka, mutta paras ase on huumori, mahdollisimman mustana, kiitos. Snicket (oik. Daniel Handler) onnistuu tehtävässä oikein mainiosti. Suosittelen niin aikuisille (huolimatta siitä, että Sarja kuvaa kaikki aikuiset täysinä tolvanoina, jotka eivät tajua mistään mitään) kuin lapsillekin. En malta odottaa, että serkkuni kasvaa: Surkeiden sattumusten sarja tullee löytymään pukinkontista noin kahdeksan vuoden päästä.