Susanna Kaysen: Girl, Interrupted

Luettu: 12.8.2008

Ja taas leffan mukana löytynyt kirja. Tällä kertaa kyseessä on Winona Ryderin, Angelina Jolien (sai muuten roolistaan Oscarin) ja Whoopi Goldbergin tähdittämä samanniminen (suom. Vuosi nuoruudestani) omaelämänkerrallinen draama.

Girl, Interrupted on Kaysenin omaelämänkerrallinen kertomus kahdesta vuodesta 60-luvun lopun mielisairaalassa. 18-vuotias Kaysen ottaa viinaa ja lääkkeitä ja päätyy vatsahuuhtelun kautta McLeanin psykiatriseen sairaalaan naisten osastolle. Elämän suunnattomuutta miettivä nuori nainen tapaa laajan skaalan persoonallisuuksia potilaissa: syömishäiriöitä, lapsuuden traumoja ja Touretten syndroomaa. Kaikkein eniten Susannaan vaikuttaa osastoa dominoiva Lisa, joka pitää diagnoosiaan (psykopaatti) kunniatittelinä. Seuraavan kahden vuoden aikana Susanna tutustuu yhteiskunnan hulluuden määritelmään, hulluuden todellisuuteen ja näiden kahden rajapintaan.

Girl, Interrupted kuvaa Kaysenin matkaa omaan itseensä. Se tarjoaa 60-luvun keskeisiä konsepteja huumeista Vietnamin sotaan ja naisten oikeuksien sarastukseen. Elokuvaversio on kirjaa helpompi käsitellä, mutta kirja antaa enemmän pohdiskeluja hulluudesta, mielisairauksista ja yhteiskunnasta sarkastiseenkin sävyyn. Juuri tämän takia pidänkin Girl, Interruptedista niin paljon. Sitä ei ilmeisesti ole suomennettu (omituista, yleensä kaikki kirjat, joiden pohjalta on tehty elokuva, käännetään juuri leffan ensi-iltaan mennessä), mutta englanninkielen taitoisille tämä olisi varmaan ihan mielenkiintoinen tuttavuus. Siinä saattaa jopa oppia jotain itsestään.