Risto Isomäki: Litium 6

Luettu: 24.5.2009

Vaihteeksi kaivoin kirjaston hyllyjen uumenista jotain sellaista, mitä en tiennyt olevankaan.

Litium 6 on ekotrilleri scifi-genressä. Se kertoo ydinvoiman hallitsemasta maailmasta, joka alkoi Pääsiäissaarten ydinkokeista kylmänsodan aikana ja on vaarassa päättyä fiktiivisessä lähitulevaisuudessa, joka on muodostunut ihmiskunnan valitessa ilmastonmuutoksen torjunnan välineeksi ydinvoiman. Kertomuksen alussa ranskalaisesta ydinlaitoksesta katoaa pieni, mutta vahingollinen määrä plutoniumia; samaan aikaan Japanissa uudenaikaisen hyötöreaktorin laitoksesta varastetaan huomattava määrä litium 6 -isotooppia sisältäviä säiliöitä. Yhdysvaltain ydinterrorismin yksikkö ottaa asiakseen selvittää tapahtumien tilan, johdossaan suomalaisperäinen agentti Lauri Nurmi.

Litium 6 on ehdottomasti yksi parhaimmista scifi-kirjoista, joita olen todella pitkään aikaan lukenut. Isomäki upottaa juonenkäänteisiinsä tiukkaa faktaa ydinvoimasta ja ottaa vahvasti kantaa sen aiheuttamiin ongelmiin, erityisesti siinä vaiheessa, jos ydinvoima otetaan päätoimiseksi energianlähteeksi ilmastonmuutoksen vastaisessa kilpailussa. Litium 6 on erinomaisesti kirjoitettu, sen henkilöhahmot ovat moniulotteisia, ja kirjan ainut miinus tuleekin lopun antikliimaksista (vaikka pahiksen huomautus pelon olemuksesta onkin täysin totta). Tiedollinen arvo ja kirjoitettuus ovat kuitenkin lopetusta arvokkaampia, joten yleisarvosana on hyvinkin korkea.

Tämän luettuani ymmärrän ydinvoimaa vastaan -ja sen puolesta- käydystä keskustelusta muutakin kuin poliitikkojen populistiset lausunnot. Seuraavaksi minun tuleekin lukea ydinvoimasta ja fysiikasta niin paljon, että pystyn muodostamaan siitä ihan oman mielipiteen perusteluineen. Lopputulos on kyllä jo selvä (vastaan!), mutta haluan pystyä perustelemaan sen tieteellisillä faktoilla sen kyseenalaistaville tai sitä vastustaville. Litium 6 on erityisesti Suomen oloissa tärkeä kirja; siinä missä muut EU-maat eivät enää rakenna uusia ydinreaktoreita ja/tai pyrkivät lakkauttamaan jo olemassa olevia ydinlaitoksia, Suomessa aletaan rakentamaan uutta ydinreaktoria, josta on sitä paitsi tullut täysi fiasko (ikävä kyllä projektin toimeenpanneissa poliitikoissa ei ole tarpeeksi miestä myöntämään virheensä ja tehdäkseen sen korjaamiseksi jotain, kuten rakennuksen lakkautuspäätöksen; kuka muu kuin poliitikko jatkaisi projektia ydinreaktorin prototyypin prototyypistä, joka on maksanut kolme kertaa enemmän kuin budjettiin kuului eikä ole vielä valmis, puhumattakaan Olkiluoto 3:n jatkuvia teknisiä puutteita rakenteissa, jotka korjataan vain koska STK on niistä kerta toisensa jälkeen huomauttanut). Sietäisivät lukea Litium 6:n. Jotakuinkin nyt heti.

-----

Litium 6 muualla:
Helsingin Sanomat
Turun Sanomat
Keskisuomalainen
Risingshadow.net
YLE:n Aamun kirja -ohjelma (haastattelussa Risto Isomäki ja Litium 6)