Risto Isomäki: Con Rit

Luettu: 15.1.2012

Tuli vastaan tieto viime vuoden lopulla, että olisi Isomäeltä tullut uusi romaani. Varaukseenhan se meni samantien, vaikka ed-el-lis-ten isomäkien kanssa on mennyt vähän niin ja näin.

Con Rit on vietnamilaisten tarujen helvetin iso merikäärme. Suomalaismeribiologi Martti Ritolalla voisi sanoa olevan aika muhkea pakkomielle kyseisestä eläimestä ja kun hän saa vietnamilaisystävältään tiedon, että tuntemattoman, suuren merikäärmeen ruho on ajautunut läheiselle saarella, hän on into pinkeänä: rahoitus vain puuttuu. Sen antaa Martin eksä Camilla Norrstrand, josta sittemmin on tullut miljonäärisuvun ainut perijä ja perheyrityksen pomo, joka on juuri saanut kuulla olevansa kroonisesti sairas ja mieskin ilmoittaa ottavansa eron. Niinpä Camilla lähtee Martin mukaan Vietnamin vesille etsimään Con Ritia.

Ja taas mentiin vähän näin. Aiheessahan ei ole mitään vikaa: Isomäki saa myytyä lukijalle meribiologian anekdooteilla ja lehtileikkeillä con ritin todennäköisen olemassaolon, eihän eräästä vekkulista syvänmeren suurpedosta, jättiläiskalmarista, saatu valokuvia kuin vasta 2004. Samalla tulee reilusti tietoiskuja myös muista aiheista: ilmastonmuutoksen vaikutuksesta meriin, sekä turvepaloista ja niiden yhteydestä sademetsien hakkuisiin erityisesti Indonesiassa. Kirja etenee ihan jouheasti, joten sen on osin jopa pakko lukea yhteenmenoon. Ja sitten se mutta. Brownmainen ihmisen äärirajoille vieviä toimintoja tulee perä jälkeen. Kun on jo kerran melkein hukkunut ja vetänyt keuhkojen kyvyt äärimmilleen, ei sitä heti jaksa tehdä uudestaan ellei ole trillerin päähenkilö. Eikä tuo hukkumisskenaario ollut edes yllätys: ehkä tarkoitus oli aiheuttaa lukiassa ahdistusta, mutta itselläni se vain kuvasti kuinka varomattomia nuo hahmot olivat vain kirjan jännityksen rakentamisen takia, ei kukaan täysjärkinen kai oikeasti lähde sukeltelemaan vedenalaisessa luolastossa kun taifuuni on tulossa. Ja miksi täytyy mennä konventioiden mukaan ja kirjoittaa mukaan niitä pakollisia seksikohtauksia?

Kyllähän sitä pöljemminkin aikansa voisi käyttää, mutta aika tiukalle nyt on vedetty se mahdollisuus, että luen Isomäen seuraavan romaanin. Ehkä pitäisi vain pysytellä tyypin faktakirjoissa.

-----

Con Rit muualla:
Helsingin Sanomat
Turun Sanomat
Savon Sanomat
Vihreä lanka
Kirjavinkit.fi
Erkki Tuomiojan blogi
Iltaluvut-blogi
Kulttuuri kukoistaa -blogi

Ei kommentteja: