Timo Mäkelä & Jukka Parkkari: Manu, Mara, Tarja ja mä - Suomen poliittisen historian käännekohtia 1991-2009

Luettu: 31.12.2009

Vuoden päätteeksi historian poliittisten siipien havinaa. Jouluostoksilla silmiin osui poliittiseksi satiiriksi itseään nimittävä sarjakuvakirja, joka on nimetty -ei enempää eikä vähempää- alaotsikolla "Suomen poliittisen historian käännekohtia 1991-2009". Tokihan noin mahtipontinen sarjakuva on tutustumisen arvoinen.

Manu, Mara, Tarja ja mä - Suomen poliittisen historian käännekohtia 1991-2009 on toimittaja Jukka Parkkarin ja piirtäjä Timo Mäkelän käsialaa, pohtien Halosen mahdollista seuraajaa. Runsaan sadan sivun aikana he tutustuttavat lukijan Mauno "Manu" Koiviston poistumisesta Mäntyniemestä antaakseen tilaa jatkajalleen, Martti "Mara" Ahtisaarelle. Säpinää Suomen poliittisiin piireihin tuovat myös Paavo Väyrysen maailmanvalloitussuunnitelma, Keskustan poliitikkojen kauhu Urkin satavuotispäivän lähestyessä (huhu kertoo Kekkosen nousevan haudasta kostamaan kaikille kepulaisille, jotka eivät ole kunnioittaneet hänen perintöään oikein), KGB:n salaisten suomalaisten informattien nimet sisältävien kansioiden lähettäminen Suomen medialle, sekä vaalirahoituksen lopullisesti ratkaiseva kultakuume. Kaiken keskellä sekaavat myös Tarja Halonen, Sauli "Mä" Niinistö, Paavo Lipponen, Suvi-Anne Siimes, Jyrki Katainen, Matti Vanhanen ja Mauri Pekkarinen.

Jälkituntemukset ovat kovin paradoksaaliset. Toisaalta lähes sadan sivun ajan olin miettinyt, missä se pureva satiiri on, toisaalta kahden viimeisen luvun ajan nauroin osuville huomioille. Mitä tapahtui välissä? Katsoin Amélien. Toisaalta osatekijänä saattoi olla myös aika: kokoelman muiden käännekohtien aikaan olin vielä mukula, joten vasta vaalirahakohu ja vastaavat ovat aiheita Suomen poliittisen historian käännekohdista, jotka minäkin tiedän. Lukukokemusta riipi kiitettävästi myös kokoelman fyysinen koko: yli A4-kokoinen albumi on hankala luettava sängyssä. Lisäksi mietin, miksei huumorinaiheita tursuavat Timo Soini ja Alexander Stubb olleet päässeet kokoelmaan yhtä ruutua enempää. Ja olisihan Vanhasen sekoiluista saanut vaikka mitä irti, Vihreiden oikeistovehkeilystä puhumattakaan. Ehkäpä fokus -poliittisen historian käännekohdat- oli tähän väärät. Toisaalta kävi ilmi, että sarjakuva on alunperin julkaistu suurimmilta osin Kansan Uutisten Viikkolehdessä 1991-2008 aikana (nytpä selvisi aikarajauksen syykin ja se, miksi Suvi-Anne oli niin paljon esillä.. mikä ei tosin ole miinus!).

Ehkäpä suomalainen poliittinen satiiri oli parhaimmillaan Iltalypsyssä ja Itsevaltiaissa. Harmillista.

-----

Manu, Mara, Tarja ja mä muualla:
Keskisuomalainen
YLE

-----

What's in a Name: First name

Ei kommentteja: