Luettu: 5.6.2011
Oman kaupungin kirjailijalta on tullut luettua jo aiemmatkin, ja koska olen seurannut Hautalan blogista tämän romaanin etenemistä, ei liene yllätys että halusin myös lukea kirjan mahdollisimman piakkoin julkaisemisen jälkeen.
Torajyvät alkaa 1600-luvulta, kun Jakob Mörtiä, noituudesta syytettyä, kuljettava laiva haaksirikkoutuu ulkosaariston karulle ja eristyneelle Spegelön saarelle. Sellaiset neljäsataa vuotta myöhemmin saarella on pieni yhteisönsä, jonka yksi jäsenistä on kolarissa aivovaurion saanut kolmikymppinen Markus ja hänen hoitajansa Iina. Iina sisar ja Markuksen entinen tyttöystävä saapuu saarelle miehensä Aaronin, Markuksen isän, ja kuusivuotiaan poikansa Miron kanssa. Mukaan sovitusta etsimään tulee myös Markuksen äiti ja Aaronin ex-vaimo Liisa. Tämä saippuasarjamainen ihmissuhdesoppa kaipaa selvittämistä ja sovitusta. Mörtin saari on kuitenkin tälle huono paikka: saaren peilit vääristävä, saaren vesissä on jähmettyneitä kalaparvia ja meri heittää pelottavaa, punaista heijastusta mustalle yötaivaalle. Mitä saarella tapahtuu?
On se nyt perkele, että en osannut tätä lopetusta arvata. Ei ollenkaan paha, ottaen huomioon, että taktiikkaa löytyy myös Hautalan aiemmista teoksista. Tulin myös huomanneeksi, että oma lukutapani tai miksi sitä nyt haluaakin kutsua, on hieman erilainen kirjan genrestä riippuen. Tästä johtuen, Torajyvien kohdalla hain kirjallista suuntaani useampaan otteeseen, sillä teos -jos nyt ei varsinaisesti vaihda genreä- leikittelee genreillä: Mörtin 1600-luvun kuvauksissa asennoidun tekstiin psykologisen romaanin ja kauhun mukaan, alun nykypäiväkuvaukseen draaman lailla, loppupuolella dekkarina. Kuulostaa yhtäkkiä aikamoiselta sekametelisopalta, mutta käytännössä se ei sitä ole.
Itsevalaisevissa Hautala aprikoi uskonnon ja uskonlahkojen toimintaa, ja nyt Torajyvissä tätä pohdintaa jatketaan: miten kultit syntyvät, millaisia niiden johtajat ovat, mihin kaikkeen ihminen voi uskoa ja mihin he pystyvät sen uskon voimalla. Torajyvät saattaa olla fiktiota, mutta lopputulos ikävä kyllä ei.
-----
Torajyvät muualla:
Helsingin Sanomat
Keskisuomalainen
Kirjavinkit.fi
Hautala ja Torajyvät 'Aamun kirjassa' (video)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti