Mike Carey: The Unwritten 1 - Tommy Taylor and the Bogus Identity

Luettu: 6.6.2011
Kuvitus: Peter Gross


Kirjastomme englanninkielisten sarjakuvien osastollakin kannattaa välillä hengailla. Siellä saattaa ajoittain törmätä sarjakuvauutuuksiin, jotka minulta ovat menneet ohi. Kuten tämä.

The Unwritten -sarjassa maailma on mennyt sekaisin Harry P- ei kun Tommy Taylorista. Tämä fantasiaromaanien päähenkilö on kirjailija Wilson Taylorin suurin saavutus. Tyyppi ei ikävä kyllä ole paikalla siitä nauttimassa, sillä tämä katosi poikansa ollessa vielä pieni. Sen sijaan Wilsonin poika, Tom Taylor, on kaikein huomion kohteena, mikä tarkoittaa myös laajenevaa fanikuntaa joka pitää Tomia Tommy Taylorin lihaksi tulleena sankarina ja eräiden Tommy-kulttien messiaana. Tom ei kuitenkaan erityisemmin näistä teorioista perusta, mutta kansa on puhunut. Tästä syystä hän saakin kivasti paskaa niskaan, kun eräs toimittaja nostaa päydälle epäilyksen siemeniä Tomin syntyperästä ja osallisuudesta Wilsonin katoamiseen. Maineensa puhdistaakseen ja isänsä katoamisen ratkaisemiseksi Tom lähtee kohti Sveitsiä, taloon jossa hänen isänsä viimeksi nähtiin. Tom saa kuitenkin nopeasti huomata, että hänen elämänsä alkaa edetä kovasti Tommy Taylorin fiktiivisen elämän urilla ja ympärillä alkaa olla entistä enemmän sekopäitä, jotka sekoittavat toden ja mielikuvituksen välistä rajaa.

Jos pitää kirjallisuudesta, ei varmaan voi olla pitämättä tästä sarjasta, ainakaan ensimmäisen osan perusteella. Wilson takoi lapsena Tomin päähän hengästyttävän määrän kirjallista maantietoa jota Tom melkeinpä automaattisesti toistelee keskusteluissaan. Toisaalta The Bogus Identity on täynnä muitakin kirjallisia viittauksia: takaumia Dickensin, Twainin ja Wilden elämiin, kauhukirjailijoiden kokoontuminen Mary Shelley et co:n tapaan... Ja kaiken tämän ohella lukija saa aprikoida, missä määrin fiktiolla on valtaa faktaan, mielikuvituksella todellisuuteen. Ovatko tarinat ainoita, joiden vuoksi kuolla?

Sanoissa todella on voimaa. En malta odottaa tarinan jatkoa, sillä hieman normia vahvempana HP-fanina Tommy/Tom Taylorin seikkailut kiinnostavat. Onkohan Rowling lukenut tätä sarjaa?

Ja kakkososa on tosiaan jo varauksessa. The Unwrittenistä lisää kesän mittaan. :)

-----

The Unwritten 1 muualla:
Tähtivaeltaja
Rolling Stone India (englanniksi)
Superheroes etc. -blogi (englanniksi)
Battle Hymns -blogi (englanniksi)

3 kommenttia:

Salla kirjoitti...

Kiitos tästä! Kuulosti sen verran houkuttelevalta että tein tästä kirjastovarauksen.

Hreathemus/NDSL kirjoitti...

Olepa hyvä. Kiva, että välillä kirjavinkit menevät molempiin suuntiin. :)

Odotan sun tekstiä tästä sarjasta. Saapi nähdä, mitä kaikkea mahtipontista Carey on oikein keksinyt jatkoksi.

LehMus kirjoitti...

Tämä sarja oli mennyt minultakin aiemmin ohi, ja huomasin sen kirjaston sarjakuvahyllystä. Ilmeisesti yleisempikin ilmiö tämän ohi meneminen. Olen suositellut tätä monille sarjakuvia lukeville ystävilleni, eikä kukaan tunnu tietävän tästä.

Olen lukenut jo ykkösen sekä kakkosen, ja meno vaan paranee toisessa osassa. Maailmaa ohjailevat tarinat ja niitä manipuloivat tyypit tuovat mieleen The Invisibles sarjakuvan, ja tämä on pelkästään hyvä asia.