Charlie Todd & Alex Scordelis: Causing a Scene - Extraordinary Pranks in Ordinary Places with Improv Everywhere

Luettu: 29.7.2011

Minulle se kaikki alkoi tästä:Causing a Scene - Extraordinary Pranks in Ordinary Places with Improv Everywhere (ei suomennettu) on newyorkilaisen koomikkoryhmän, Improv Everywhere, katsaus heidän kuuluisimpiin temppuihin. Koska ryhmä ei ole Suomessa kovin tunnettu, kerrottakoon että he ovat performanssitaitelijoita jotka suorittavat julkisilla paikoilla harmittomia piloja aprillipäivän hengessä ilman varsinaisia "uhreja". Tarkoituksena heillä on tuoda arkipäivään iloa ja kaaosta, ja tätä ovat tuottaneet muun muassa pysähtynyt Grand Central Station (josta on tehty myös suomalaisversio Helsingin Rautatieasemalla), suljettu aikalenkki Starbucksissa, sekopää hypnotisoija joka karkaa paikalta hypnotisoituaan porukat ja oma suosikkkini, MP3-koe nro. 3. Todd (ryhmän perustaja) ja pilapartnerinsa Scordelis käyvät näiden temppujen alun, toteutuksen ja lopputuloksen läpi ja jakavat samalla vinkkejä, miten lukija voi toteuttaa näitä itse.

Kirja ei varmaan avaudu ulkopuolisille ihan helposti, mutta onneksi kunkin tempun materiaali löytyy helposti netistä. Meille IE:tä seuranneille kirja tarjoaa hauskoja anekdootteja ja taustoja naurattaville tempuille, joita katsoessa tekee hetken mieli matkustaa New Yorkiin; ikävä kyllä paikka on osa USAa eivätkä maan turva- eli rektaali/vaginatarkastus-sormenjäljet-valokuva-DNA-näyte -härdelli kauheasti innosta. Toisaalta Todd inspiroi: olisi aika hienoa järjestää kampuksenlaajuinen pysähtyneisyys keskellä ruuhkaisinta aikaa! Jähmettyneet ruokailijat, jähmettyneet opiskelijat luennoilla, jähmettyneet kirjastoasiakkaat, jähmettyneet tenttijät... jopa suomalaisessa ympäristössä "katse maahan kun jotain outoa tapahtuu" -mentaliteetti saattaisi saada haastetta.

Ja vielä se suosikki: MP3-koe III. Joukko ihmisiä on ladannut IE:n tekemän äänitteen, jossa "Kaikkivaltias Ääni Yläpuolelta" eli Steve ohjaa kuulijoitaan tekemään juttuja, tällä kertaa jakautumaan elementtiryhmiin ja etsimään itseään eräästä New Yorkin puistosta. "Splish splash, motherfuckers!"Post scriptum: Löysin Urban Prankster Networkista myös suomalaisia IE-ryhmiä Turusta, Jyväskylästä, Tampereelta ja Helsingistä. Turkulaisilla on paras nimi: Luovan Kaaoksen Keskuskomitea. ;) Mutta miksei mitään Vaasassa?!

-----

Causing a Scene muualla:
BoingBoing.net (englanniksi)
Joe the Flow -blogi (englanniksi)

Ei kommentteja: