Heikki Hiilamo: Uusi hyvinvointivaltio

Luettu: 9.6.2011

Tuli taas seilattua kirjasto yhteiskuntaosastolla ja tämä (muun muassa) tuli matkaan.

Uusi hyvinvaltio on Liken Into-pamflettien sarjan 37. osa. Kirjoittajan keskeinen teesi on tämä: suomalaisen hyvinvointivaltion kehitys päättyi parikymmentä vuotta sitten [Lipponen, perkele!] ja sinä aikana rattaat ovat ruostuneet ja ihmiset köyhtyneet. Hiilamo esittää käynnistyssuunnitelman, joka perustuu ajatukselle ihmisen kyvystä ja halusta parantaa omaa elämäänsä jonka yhteiskunnan tulisi mahdollistaa. Hiilamo käy läpi eri yhteiskunnan osa-alueita, joita parantamalaa tämä voisi jopa onnistua; osansa saavat oikeistolainen vero- ja talouspolitiikka, tukipolitiikka, kannustinloukut, byrokratia. Vastalääkkeeksi tarjoillaan SOMAa, sosiaalisten mahdollisuuksien politiikkaa.

Tämä pamfletti julkaistiin juuri vaalien alla, jolloin Hiilamo oli itse ehdokkaana; luonnollisesti kirjassa on siis vaalivimman makua. Annettakoon se kuitenkin anteeksi, sillä tekstissä on sen verran paljon hyvää, ettei sitä vaaliehdokkuus kumoa.

Mutta asiaan. Tämä on kenties yksi parhaimmista Into-pamfleteista toistaiseksi. Hiilamo selvittää ongelmakohdat selkeästi ja rauhallisesti ja sen jälkeen tarjoaa mahdollisesti jopa toimivan vaihtoehdon. Koska sehän jo tiedetään, ettei nykyinen malli toimi (kyllä, Katainen & co. tämä piikki oli juuri teille*). Nykyinen malli tekee aktiivisuuden rangaistavaksi; kaikki, jotka ovat koskaan olleet sosiaalituella, opintotuella, työmarkkinatuella tms. tietävät, missä määrin työnteosta rangaistaan ekstrabyrokratialla, joka on jo ennestään ainakin osittain täysin perusteetonta. Ja tästähän syntyy niitä loukkuja: osa-aikaisenkin työnteon jättää mieluummin tekemättä, kun se parhaimmillaan lisää paperimyrskyä, pahimmillaan tulee jopa kalliimmaksi kuin tukien nostaminen ja passiivisuus.

Uusi hyvinvointivaltio on jälleen yksi kirja lisää jatkuvasti kasvavaan listaan kirjoista, jotka jokaisen kansanedustajaksi pyrkivänkään pitäisi korkean omakätisesti lukea ja sisäistää. Ja jota he eivät kuitenkaan lue. Mahtavaa. Aivan helvetin mahtavaa!

*) Jyken jengille lisää pohdittavaa: kirjoitin tunnissa listan mahdollisista lisätulokohteista hallitukselle. Jaan ne kahteen ryhmään: ensimmäisessä on tarkat luvut alleviivattuina suluissa mainittavasta lähteestä ja vuodesta, jälkimmäisessä luvuttomat mutta tuottavat kohteet. Saa ottaa vapaasti käyttöön.

- Suomen evankelisluterilainen kansanlähetysseua, kehyrahat (v. 2010 470 000€)
- valtionavustukset rekisteröityjen uskonnollisten yhdyskuntien toimintaan (v. 2010 yhteensä 200 000€ [PDF])
- presidentin palkkion laskeminen 100 000 euroon/vuosi (nyk. 126 000€/v) sekä presidentin edustuskulujen laskeminen 150 000 euroon/vuosi (nyk. 171 000 €/v); harkintaan myös palkkion mukaanlukeminen verotukseen -> säästöä vuodessa 47 000 euroa
- kansanedustajien määrän laskeminen vaikkapa puoleen -> säästöä tällöin vuodessa vähintään 6,335 miljoonaa euroa (perustana kansanedustajan peruspalkkio ilman muita lisiä)
- puoluetuet pois (v. 2010 36 miljoonaa euroa, josta varsinaista puoluetukea 18 miljoonaa euroa)

- alkoholin ja tupakan verotusten korotus: v. 2010 verotulot olivat tupakasta 695 miljoonaa euroa ja alkoholista 1 782 milj. euroa (2007, sivu 20)
- maahanmuuttajien perheidenyhdistäminen pois verorahoista ja henkilöiden itsensä vastuulle (edes arviota menoista ei anneta; nyt, Stubb, on tässä jotain olennaista tilastotietoa teetettäväksi!)
- yritystuille rajat -> vain tietyn pienille ja keskikokoisille firmoille oikeus tukiin; ehdotan metodiksi tasetta viimeiseltä kolmelta vuodelta, joista jokaisen loppusumman enimmäismäärä on 20 miljoonaa euroa (nykyään 27 milj. euroa)
- varallisuusveron palautus
- listaamattomien yritysten osinkotulot verolle
- tunnustuksellinen uskonnonopetus korvataan yhteisellä elämänkatsomusaineella -> usean eri uskonnon eri opettajia yhteensä enemmän kuin kaikille yhteisesti, yhteisissä ryhmissä opetettavia et-opettajia -> sekulaarin yhteiskunnan takaamisen lisäksi säästöjä
- VEROTUS PROGRESSIIVISEKSI!

=> Yhteensä lisätuloja varmasti vähintään 250 520 000 euroa + luvuttomat ehdotukset. Tämä siis tunnissa; teillä on päiviä, viikkoja. YRITTÄKÄÄ EDES!


-----

Uusi hyvinvointivaltio muualla:
Keskisuomalainen
Talouselämä
Jyväskylän Ylioppilaslehti
Fifi
Tapani Laustin blogi

2 kommenttia:

Jori kirjoitti...

Sait kiinnostumaan, laitoin varaukseen.

Hreathemus/NDSL kirjoitti...

Okei, katsotaanpa sitten oliko se hyvä vai huono asia. :)