Mike Carey: The Unwritten 2 - Inside Man

Luettu: 1.7.2011
Kuvitus: Peter Gross


Frankensteinin hirviö: We will speak again when you are ready to admit the truth about yourself.
Tom: I know what the truth is! Don't fucking-- HEY! I KNOW what the truth is! You don't get to tell me what the truth is! You've got a defective brain! That's in the book! That's CANONICAL!
Varaukseen laitettu kakkososa tulikin nopeammin, kuin kuvittelin; jatkamme siis Unwrittenin kanssa samantien.

The Unwrittenin kakkososassa, alaotsikoltaan Inside Man, Tom Taylor löytää itsensä ranskalaisvankilasta syytettynä edellisosasta tutusta Villa Diodatin verikekkereistä. Vankilan johtajalla on käsissään multimediapaskaa Taylorin olemassaolon takia, eikä vähiten siksi, että hän -kaikkien muiden vanhempien mukana- yrittää kaikkensa salatakseen Tomin murhasyytteet Tommy Taylor-fanillisilta jälkikasvuiltaan, joiden mielestä Tom on Tommy. Hänellä kun on ihan tarpeeksi haipakkaa tyttärensä kanssa, joka jo valmiiksi ottaa kirjat turhan todesta. Samaan aikaan Tom yrittää selviytyä todellisuudessa, jossa kirjallisuus tuntuu tulevan kirjoista ulos. Viimeistään siinä vaiheessa, kun isänsä kirjoista tuttu taikaovennuppi (avaa oven minne vaan pinnalle) vie Tomin "ystävyksineen" myös isänsä kirjallisessa kartassa mainittuun 1945 vuoden natsi-Saksaan tarinassa 'Jud Süss', alkaa Tomille valjeta isänsä toimien laajuus ja tarinoiden voiman todellisuuteen. Lopussa saamme kurkata myös sangen pahasuiseen pupuun, joka yrittää erittäin kovasti paeta tästä pastellinsävyisestä lastensatumetsästä.

Huh, homma laajenee ja paranee edellisosaan nähden vielä enemmän! Välillä tuntuu jopa siltä, että tämä formaatti (eli tietyn verran sivuja/osa) on hieman kahlitseva, sen verran mammuttimaisiin mittasuhteisiin tarinan voi kuvitella menevän. Koko albumin parasta antia on jo edellä mainittu 'Jud Süss', jossa natsit ovat kierouttaneet kirjallista todellisuutta hirviömäisesti ottaessaan juutalaisen juutalaisuutta positiivisessa valossa esittävän kirjan ja repiessään sen antisemiittiseksi elokuvaksi.. siihen pisteeseen asti, että teoksesta on syntymyt todellinen fysikaaliseksi muotoutuva paradoksihirviö, joka uhkaa koko maailmaa. Tekee kovasti mieli lukea kyseinen kirja.. mahdollisesti myös kirjan alkuosassa mukana liikkuva The Song of Roland.

Saaga jatkuu, jahka kirjastomme tilauksessa oleva kolmas osa saapuu; varaus on jo päällä. En malta odottaa!

-----

The Unwritten 2 muualla:
Sallan lukupäiväkirja -blogi
Tor.com (englanniksi)
Superheroes, etc. -blogi (englanniksi)

Ei kommentteja: