Theodore Gray: Kiehtovat alkuaineet

Luettu: 24.8.2011
Alkuperäinen nimi: The Elements - A Visual Exploration of Every Known Atom in the Universe
Käännös: Timo Hautala ja Heli Ruuhinen


Jotain kirjaston tyrkkyhyllystä poimittua.

Kiehtovat alkuaineet on lukuisin värikuvin varustettu johdanto luonnontieteiden perustavaan konseptiin, joka myös alkuaineiden jaksollisena järjestelmänä tunnetaan. Gray käy läpi kunkin alkuaineen vedystä (1) fermiumiin (100) sekä jälkimmäistä seuraavat 12 raskaampaa, keinotekoista alkuainetta. Näiden lisäksi Gray kertaa kemiantunneilta tutut ryhmät (you know, jalokaasut ja alkalimetallit jne.) sekä -ainakin minun ajaltani- kemiantunneilta tuntemattomat spinin ja orbitaalien käsitteet.

Kirjan kauniit kuvat ovat varsin huomionarvoinen osa tätä kirjaa, mutta minulle olennaisinta on kaikki ne triviaalit pikkuhuomiot, joita Gray alkuaine-esittelyihinsä on ripotellut. Tiedän, miten saada aikaan vesiräjähdys, millä valolla saadaan ihminen näyttämään kuolleelta, mitä radioaktiivisia aineita voin pidellä kädessäni kuolematta säteilystä pystyyn, kuka on ainut henkilö joka on eläessään saanut nimensä alkuaineen nimen perustaksi, ja tulipa vastaan myös näin länsimaisittain valkoisen syyllisyydentuntoa aktivoivat alkuaineet tina, tantalum ja volframi. Kaikkea sellaista kivaa siis, joiden avulla voisin osallistua Sheldon "Automatkojen viihdejumala" Cooperin alkuainevisaan (haittapuolena, että myös muilla pitäisi olla jotain tietoa alkuaineista, ainakin niiden nimet). Tai sitten voi laulaa Danielin mukana tässä:



Ja takaisin itse kirjaan. Suosittelen tätä ihan kaikille. No okei, ammattifyysikot ja -kemistit eivät varmaan saa kauheasti irti, mutta kaikki muut eli suurin osa. Toimisi varmaan hyvin myös yläaste- ja lukioikäisille kemiankursseja opiskeleville, jos tarvitsee osata alkuaineet lyhenteineen ulkoa. Minun seitsemännen luokan kemianopettaja tykkäsi harrastaa pistokokeita alkuaineista ja niiden lyhenteistä. Osaan niitä nykyäänkin ulkoa (tämänhetkinen tilanne on näköjään 116/118. Hmph.). Jos haluat kokeilla, mikä sinun tilanteesi on, käy täällä. Se on englanniksi (suomeksi ei löytynyt mistään), joten se saattaa hankaloittaa sellaisen parinkymmenen alkuaineen nimeämistä, mutta muuten ne on suht. samanlaisia molemmissa kielissä. Sanakirjaa voi käyttää apuna, mutta inget fusk, igen. Pitäkää hauskaa ja oppikaa jotain perustavanlaatuisen olennaista samalla!

-----

Kiehtovat alkuaineet muualla:
Tiede
Kirjavinkit.fi
Kirjaplaneetta-blogi

3 kommenttia:

Jori kirjoitti...

Tieteen kuvalehdessä esiteltiin aikanaan, nykytilanteesta en tiedä, yksi alkuaine kussakin lehdessä. Se oli aina kiinnostavaa ja joka kerta tuli uutta tietoa riippumatta siitä, kuinka tuttu aine olikaan kyseessä. Tämä kirja on varmaankin jotain samankaltaista, vaikka kuulostaa vieläkin paremmalta. Täytyy laittaa korvan taakse.

hdcanis kirjoitti...

Hmm, onkohan tämä se kirja jonka lueskelin läpi joskus englanniksi vai oliko se joku muu vastaavanlainen populaari alkuaine kerrallaan -katsaus.

Mutta joo, ovat nämä yleensä hauskoja myös alan ihmisille kun hyvin harva kemistikään nyt oikeasti perehtyy koko jaksolliseen järjestelmään, ja kaikkia anekdootteja ei niistä tutummistakaan ole kuullut.
Enkä siis osaa myöskään luetella ulkoa kaikkia alkuaineita...osaisin varmaan nimet kuullessani kyllä sijoittaa ne suunnilleen oikeille paikoille jaksolliseen järjestelmään :)

Hreathemus/NDSL kirjoitti...

Jori: Taisi olla, joo. Samoin Hesarissa joskus muutama vuosi sitten ja siihen perustuvan kirjanhan luin jokunen vuosi sitten. Ja riippunee pitkälti määritelmästä, onko tämä parempi: jos kaipaa tietoa, niin ei, mutta jos nippeli ja kuvat ovat pääasiassa, niin sitten.

hdcanis: Näitä on niin paljon, että tuntuu olevan niin sanotusti 13 tusinassa. Menee aika detaljikohtaiseksi niiden erottelu paremmuusjärjestykseen. Ja hatunnosto sijoituskyvystä, mulla se on vielä hakusessa ja pitää erikseen aina luetella sen rivin edeltävät, että saan tarkan paikan selville. Mutta se menee kyllä mullakin jo nippelitiedon triviaalipuolelle. :)