Tuomas Martikainen: Suomi Remix

Luettu: 26.8.2011

Paluu Into-pamflettien sivistävään maailmaan.

Suomi Remix on yksi kirja lisää keskusteluun maahanmuutosta. Tällä kertaa keskiössä on maahanmuuton* tarkastelu kokonaisvaltaisesti, ei pelkkään humanitaariseen maahanmuuttoon ja turvapaikanhakijoihin keskittyen; kuitenkin arviolta vain 15% maahanmuuttajista ovat em. turhameja. Martikaisen keskeinen teesi on, että Suomi on osa globalisaatiota (fakta) ja sen johdosta maahanmuuttomaa. Pelon politiikka ja silmien ummistaminen ei toimi, vaan täytyy käyttäytyä rationaalisesti. Pohjana tälle käytökselle on tämä: globalisaation vaikutuksista ei voi poimia pelkkiä suklaapaloja, vaan se tulee kokonaisuudessaan ottaa haltuun, jolloin siitä saa mahdollisimman paljon hyvää ja samalla pitää sen negatiiviset lieveilmiöt siedettävissä.

Lisäksi Martikainen jakaa ihmiset kolmeen ryhmään: on kosmopoliitit ja elitistiset pärjääjät, palvelevat keskiluokat ja (uusliberalistisesti katsottuna) pudokkaat. Ajatuksena on, että tämän kolmijaon eri osille globalisaatio näyttäytyy eri tavoin. Vähemmistöeliitin (esim. Kimi Räikkönen ja Jorma Ollila) silmissä globalisaatio on pätäkkää tuovat kansainväliset työtehtävät; keskiluokkaisille palvelijoille globalisaatio tarkoittaa mahdollisuutta opiskella ja työskennellä ulkomailla sekä (ahkeraa) matkustamista; jaon pohjalla ovat pudokkaat eli se köyhä osa kansasta, joka näkee globalisaatiosta sen negatiiviset puolet. Turhameista suurin osa päätyy pudokkaiden osaan.

Kaikki tämä on siis perustaa tulevaisuuden Impivaaralle. Olen siitä samaa mieltä, että globalisaatio ja siten maahanmuutto näyttäytyy eri ihmisille eri tavoin, ja tämä tulisi kaikkien huomioida; ihmisillä on muutenkin huono tapa olettaa, että heidän näkemyksensä ja kokemuksensa ovat universaaleja. Martikainen kuitenkin esittää, että suurin osa kotoutumisen vastuusta on vastaanottajamaalla. Tässä menemme eri reittejä, sillä minusta tuo vastuu menee 50-50 -jaolla: Suomi ja suomalaiset pyrkivät asialliseen kohteluun ja kotoutumisen mahdollistamiseen eikä kaivautua omaan poteroonsa suomalaisuuden erityislaatuisuuden ideaalinsa kanssa, ja maahanmuuttajilla on vastuu yrittää kotoutua, oppia kieltä ja kulttuuria ja hankkia kenties töitä eikä kaivautua omaan poteroonsa kotimaahansa suunnatun sateliittilautasen kanssa.

Mutta miten helvetissä saada keskitien ajatuksia eteenpäin? Ymmärrän, että vastentahtoisesti kotimaastaan pakoon lähteneillä ei ole kauheasti motivaatiota assimiloitua Suomeen, ja että toisaalta Suomen pitkäkestoinen ja epävarmuutta pitkittävä byrokratiaprosessi eivät auta asiaa. Tämän lisäksi edistystä hidastaa äänekkäät ääripäät: silmät kiinni ja sormet korvissa Suomen paremmuutta huutavat persut, Sisut ja Hommaforumilaiset, ja silmät kiinni ja sormet korvissa monikulttuurisuuden pelkkää positiivisuurra huutavat "kukkahattutädit" (vihaamani termi, mutta tämän ääripään edustajia ei löydy jostain tietystä puolueesta tai yhdistyksestä). Martikainenkaan ei tähän ehdotuksia keksi.

Koska kirjoittaja on uskontotieteilijä, uskontoakin tulee käsitellyksi kirjassa. Tarkalleen ottaen siis islamia. Toisessa ääripäässä kaikki muslimit ovat terroristeja jotka yrittävät muuttaa koto-Suomemme Islamilaiseksi Kalifaatiksi jänismäisellä lisääntymisellään, toisessa uskotaan kivikovaan, että burkan käyttö on aina naisten oma valinta** jota suku ei ole koskaan painostanut käyttää, ja maahanmuuttajatyttöjen sukuelinten yhtenäisyyden ei ole sopivaa kouluterveydenhoitajien valvoa.

Kaiken kaikkiaan siis ihan OK, maahanmuuttoa lähinnä abstraktilla tasolla käsittelevä lyhyt pamfletti. Käytäntö jää ikävä kyllä lukijalle.

* Termistö tässä keskustelussa mätää mielestäni eniten, joten selvennetäänpäs sitä hieman:
- maahanmuutto = ei-Suomessa syntyneiden muutto Suomeen, joka sisältää sekä turvapaikanhakijat että työmuuttajat
- maahanmuuttokriittisyys = kritiikkiä -SEKÄ NEGATIIVISTA ETTÄ POSITIIVISTA- maahanmuutosta esittäminen
- maahanmuuttokielteinen = ne, jotka suhtautuvat maahanmuuttoon lähtökohtaisesti negatiivisesti (perusteetta tai niiden kanssa) ja mainostavat itseään maahanmuuttokriittisinä
- turhumit = turvapaikanhakijat ja humanitaariset maahanmuuttajat joita maahanmuuttokielteisten kritiikki tuppaa käsittelemään, ehdotan tätä termiä jolloin saamme kritiikin kohteen erotetuksi enemmistömaahanmuuttajista


** Myönnän, kuulun siihen kansanosaan, joka kieltäisi lailla burkat ja niqabit eli kaksi kasvot peittävää vaatekappaletta. Luen mukaan myös kaikki muuta kasvot peittävät vaatekappaleet kuten tiettyjen mielenosoittajien suosimat huovit. Talvipakkasilla huppu sallittu. :) Lue myös tämä.

-----

Suomi Remix muualla:
Kansan Uutiset
Pakolaisapu
Tiedonantaja.fi
Monitori.fi
Homma-forum -keskustelua kirjasta

Martikainen ja Suomi Remix Ykkösen aamu-tv:ssä (AV)

(Ymmärrän, että Soini ja kumppanit olivat vaalien jälkeen uuvuksissa, ja sitten tulikin eduskunnalle kesäloma ja kaikki tämä viimeisen kuuden kuukauden aikana, kun tämä pamfletti on ollut julkaistuna, mutta missä heidän kommenttinsa tähän kirjaan? Missä heidän vastauksensa kirjan esittämiin faktoihin? Ovatko ne heidän mielestään edes faktoja? Ja ei, Hommaforum ei ole -kuten muutkaan keskustelupalstat- toimiva vastaus tälle huhuilulleni.)

Ei kommentteja: