Luettu: 4.3.2012
Miltä sinusta tuntuisi, jos joku suomalainen yltiörikas ja veroja välttelevä firmapomo ("krhmnokiakrhmfortumkrhm") väittäisi että ansaitsee joka pennin mitä verojen välttelyssään saa, koska on niin fiksu että niin osaa tehdä? Eli lisää intoa elämään.
Veroparatiisit on kuvaus siitä, miten yritykset ja muut rikkaat välttelevät veroja leikkimällä eri maiden verolakien (sekä tahallisilla että tahattomilla) porsaanrei'illä. Ylänen käy läpi veroparatiisien olennaisimmat asiakkaat (diktaattoreita, bändejä, monikansallisia yrityksiä, muuten vain sikarikkaita henkilöitä), niiden rakenteen ja niiden eloonjäämistä pönkittävät tahot ja lopuksi keinoja, joilla tällaista verojenvälttelyä voisi estää.
Huhhuh, mikä tietoisku. Kenties kyse on alojen välisestä kuilustakin, mutta ainakaan humanisteille ei ihan heti opinnoissa tule veroparatiisit vastaan. Koko kirja saa itse asiassa näkemään punaista. Suurin osa (oikeisto-)poliitikoista joko passiivisesti (ei puututa asiaan millään tavalla) tai aktiivisesti (tekevät lakiin porsaanreikiä rikkaita varten tai ampuvat alas muiden yrityksiä veroparatiisien sulkemiseksi/käytönestämiseksi) mahdollistaa verojen välttelyn. Näin esimerkiksi Piia-Noora Kauppi (kok.), joka EU:ssa ollessaan muun muassa vesitti rahanpesun kieltävän lain. Mikäs siinä, jos kyseisestä lainpuutteesta hyötyvät mahdollisesti maksavat mukavia illallisia, joskaan ei ainakaan palkkaa, se kun tulee verotuloista. Tässä olisi teille, persut, tekemistä, jonka voisitte kenties jopa saada aikaiseksi mikäli tietyt hallituspuolueet näyttävät kokkareille erästä sormea!
Päällimmäisenä mielessä on, miten saada muutettua nykyistä verovälttelyn mahdollistavan lakiviidakon reilumpaan suuntaan. Onneksi kansalaisaloiteen mahdollisuus tuli juuri voimaan, joten jos tarpeeksi usea sitä kannattaa, se on pakko viedä eduskunnan käsiteltäväksi. Jos mukaan saadaan vielä kansanedustajia ja jopa kokonaisia puolueita, se saattaisi olla jopa huomattava esitys eduskuntaan. Jos kokoomus ja keskusta sen vesittävätkin, niin ainakin siitä saisi julkista keskustelua aikaan. Tässä onkin se toinen ongelmakohta: verojen kiertämisen salliva mielipideilmasto niiden keskuudessa, jotka sillä oikeasti voisivat jopa jotain tehdä. Olisiko ainakin ensimmäisen tekemiseen intoa (pun unintended) muilla? Tämän päätöksen avuksi Veroparatiisit on suureksi avuksi, vaikka onkin selkeästi verovälttelyyn kielteisesti suhtautuva teos. Ylönen julkaisi äskettäin uuden kirjan nimeltä Mahti kukkarossa Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston toiminnasta ennen ja nyt. Heti lukulistalle tuokin. Mahdollisesti ironisinta koko kirjan lukukokemuksessa on, että se sai mieleenä mahdollisen "bisnesidean" eli yrityksen jolle selkeästi olisi ainakin toistaiseksi kovastikin tarvetta.
Vastauksena muuten introon: "Ensinnäkin verojenvälttely ei ole osaamisesta kiinni, vaan siitä että on tarpeeksi pätäkkää jotta pääseen edes kyseisten paratiisien asiakkaaksi. Toisekseen, et ole asemaasi ansainnut yksin: sait koulutuksesi veronmaksajien kustannuksella ensin kerhossa, peruskoulussa, lukiossa ja sitten yliopistossa. Pystyit käymään näitä, sillä veronmaksajat auttoivat sinua taloudellisesti, jolloin asumisesi, terveydenhuoltosi ja muu elämäsi ei ollut vanhempiesi varallisuusta kiinni. Pystyit käymään näitä koululaitoksia myös siksi, että veroilla rakennettiin niihin kulkevia teitä, koulutettiin niihin opettajia, tutkittiin asioita joita oppia, pidettiin yllä yhteiskuntaa jotta voisit niihin turvallisesti matkustaa ja niissä oleilla. Koko koululaitoksen infrastruktuuri on verorahoilla koulutetun väen ansiota, koulukirjat, -terveydenhuolto ja -ruoka sinulle verovaroin ensimmäisen 15 vuoden aikana tarjottu. Yhtiösi työntekijät on verovaroin samalla tavoin koulutettu, yrityksesi toiminta tapahtuu verovaroin maksetuin infrastruktuurein (tiet, raideliikenne, lentoliikenne). Tämän lisäksi poliisit ja oikeuslaitos pitävät huolta, että yhtiösi pysyy turvassa sekä nyt että jatkossa. Jos homma kusee, verovaroin tuettu yhteiskunta pitää sinusta huolta kuolemaasi asti. Sinulla ei ole oikeutta ottaa tätä samaa kohtelua ja tulevaisuuden mahdollisuutta pois niin tulevilta sukupolvilta kuin samaan aikaan kanssasi eläviltä henkilöiltäkään. Siksi."
-----
Veroparatiisit muualla:
Talouselämä
Ylioppilaslehti
Kansan Uutiset
Demari.fi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti