Thomas Harris: Red Dragon

Luettu: 30.3.2012

Aina vaan dekkarinnälkä. Mistähän nyt tuulee?

Red Dragon (suom. Punainen lohikäärme) on ensimmäinen Hannibal Lecter -romaani. Aikaan ennen Uhrilampaita sijoittuvassa dekkarissa Lecterin kiinnisaanut, varhaiseläkkeelle lähtenyt FBI-agentti Will Graham saa Floridassa uuden elämän ja rikkonaisen mielensä maalarinteipillä koonneen miehen rutiinit sekaisin: Grahamin entinen pomo Jack Crawford haluaisi Grahamilta ammatillisen mielipiteen FBI:n tutkimaan tapaukseen, jossa kaksi perhettä on murhattu varsin omaleimaiseen tapaan. Vastahakoisesti Graham ottaa tehtävän vastaan sillä ehdolla, että on vain konsultoija eikä missään nimessä osa julkisuutta. Kaikki ei kuitenkaan mene kuin Strömsössä (voitteko kuvitella sarjamurhaajaa Strömsössä?) ja sarjamurhaaja, Hammaskeiju/Punainen lohikäärme, ottaa Grahamin otteeseensa. Tämän lisäksi Grahamin on pakko konsultoida Lecteriä profiloinnin onnistumiseksi, mikä repii Willin mielen maalarinteippejä rikki joka visiitillä.

William Blake: The Great Red Dragon and the Woman Clothed in Sun
Varsin mielenkiintoinen opus. Ei niinkään Lecterin takia; kyllä se on Uhrilampaat, joka sillä saralla on paras. Mutta psykologisena dekkarina Red Dragon kyllä toimii. Harrisin perspektiivi on hyvin samantapainen kuin Val McDermidillä Tony Hill -dekkareissa: tarinassa keskeistä on murhaajan mielenliikkeet itse tekojen aikana, mutta myös niiden välissä ja ennen kaikkea tapahtumissa niitä ennen, se miksi hänen modus operandinsa on mitä on. Itse asiassa, murhaajamme on tietyllä tavalla ymmärrettävissä, eli tajuan miksi hän käyttäytyy kuten käyttäytyy, vaikka nämä teot silti ovatkin hyvin kyseenalaisia (joskin sangen kekseliäitä).

Ihan luettavissahan tämä oli, vaikkei sieltä parhaimmasta päästä. Sellaista tasapaksua viihdettä. William Blaken osa tarinassa on tosin varsin mielenkiintoinen lisä (siksi tuo kuva yllä): kivasti menevät korkeakirjallisuuden ja populaarikirjallisuuden rajat sekaisin. Voisin kyllä lukea muutkin Lecter-romaanit. Uhrilampaat nyt on joskus tullut luettuakin, mutta Hannibal kuulostaa mielenkiintoisemmalta (ja on toivon mukaan leffaversiota parempi).
-----

Red Dragon muualla:
Helsingin Sanomat
Aamunkajon lukukokemukset -blogi
Xerxes-blogi
Su[shu]-blogi (englanniksi)
Canto1408 (YouTube) (englanniksi)

6 kommenttia:

Artsi kirjoitti...

Thomas Harrisin kirjoille kävi niin kuin samaisille elokuville: Ensimmäisen osan jälkeen alkoi sitten alamäki.

Booksy kirjoitti...

Minusta Hannibal on kirjana noin kuusi kertaa parempi... :-)

Hreathemus/NDSL kirjoitti...

Artsi: Niinpä. Tosin ei Harrisilla ainakaan ajanpuutteesta ollut kiinni; sillähän oli kirjojen välissä sellaiset 5+ vuotta. Leffat nyt on sitä peruskamaa osastossa "taotaan kun rauta on kuuma vaikka kuinka pihillä liekillä mennäänkin". Blaah.

Booksy: Okei! Nyt nousi odotukset heti korkeammalle! Muistaakseni kirjastossa on koko Lecter-trilogia englanniksi yhtenä opuksena. Pitääpä ottaa kesän projektiksi lukea nuo kaksi muutakin.

Hanna-Riikka kirjoitti...

Mun mielestä tämä on itse asiassa vetävin Harrisin kirjoista. Juonenkulku toimii. Nuorta Hannibalia kehottaisin välttämään. Uhrilampaat on muistaakseni ok, joskin mieleen tunkevat elokuvan hahmot. Hannibal-kirja on myös kiinnostava, vaikka överiksi meneekin.

Hanna-Riikka kirjoitti...

Eli samaa mieltä Atrsin kanssa.

Reeta Karoliina kirjoitti...

Sinulle on 11 kysymystä blogissani!

(Itse olen lukenut vain "Uhrilampaat", muut olen nähnyt leffoina.)