Anna-Leena Härkönen: Loppuunkäsitelty

Luettu. 13.6.2007

Loppuunkäsitelty on Härkösen päiväkirjamaisesti kirjoittama romaani Härkösen sisaren itsemurhasta. Härkönen käy läpi sisaren itsemurhan vaikutuksesta itseensä, muuhun perheeseen ja muihin ihmisiin vuoden mittaisella jaksolla alkaen siitä, kun kaksi poliisia saapuu ovelle ja kysyy onko hän Kirsti Härkösen sisar, ja päättyen sisaren kuoleman vuosipäivän tietämille. Tapahtumien keskellä Härkönen pohtii itsemurhaa, sen vaikutuksia ja sen syitä niin yleisellä kuin henkilökohtaisellakin tasolla.

Muistaakseni kuulin tästä kirjasta nähdessäni Marita Tastulan vetämän keskusteluohjelman, jossa vieraana oli Anna-Leena Härkönen ja aiheena mielenterveydenhoidon nykytila tai itsemurha. Etsin ensi töikseni kirjan nimen ja lähdin heti seuraavalla viikolla kirjakauppaan. Loppuunkäsitelty on ainut kovakantinen Harry Potter -saagan lisäksi, jonka olen kovakantisena ensipainoksen julkaisun tienoilla käynyt ostamassa (yleensä odotan kiltisti pokkariversioita tai alennuksia tai painelen kirjastoon). Vetovoima oli Härkösen kiistattomassa kirjoitustaidossa ja aihevalinnassa, joka oli omakohtainen. Tänä nimenomaisena lukuajankohtana (joka taisi olla neljäs kerta kun luin kirjan) entistäkin omakohtaisempi. Loppuunkäsitellylle tulee muitakin 'ensimmäisiä': se oli ensimmäinen kirja, jonka luin lähes yhteen menoon (taisin keskeyttää muonituksen tarpeen takia) ja lisäksi mihinkään muuhun kirjaan en ole sitä ennen tai edes jälkeen kirjoittanut itse marginaaleihin (merkitsin kaikki naulan kantaan osuvat huomiot itsemurhasta). Kolmas 'ensimmäinen' tuli siitä, että se sai minut itkemään. Loppuunkäsitellyn lisäksi tähän ovat pystyneet vain Douglas Adams (Marvinin kuolema lausahduksella "I think I feel good about that" Linnunradan käsikirja liftareille -trilogiassa) sekä J.K. Rowling (Snapen kuolema Kuoleman varjeluksissa).

Mielestäni Loppuunkäsitellyn tulisi olla pakollista luettavaa kaikille, jotka yrittävät lyödä mielenterveyshuollon alalle kapuloita rattaisiin, oli kyseessä sitten poliitikko tai siviili. Jos ei pääse hoitoon, kun itse kävelee sisään ja sitä pyytää, jossain mättää ja pahasti.