Tennessee Williams: A Streetcar Named Desire

Luettu: 1.6.2007

Tämäkin monen muun kirjan ohella oli osa erästä suorittamaani kurssia (kurssin toisesta kirjasta lisää myöhemmin). Valitsin juuri tämän näytelmän luettavakseni siitä syystä, että satuin pari vuotta aiemmin käymään kaupunginteatterissa katsomassa tämän näytelmän dramatisointia. Juuri tämän näytelmän näkeminen oli auttoi visualisoimaan tekstiä lukiessani, miltä jokin paikka (ainakin yhden ohjaajan) mielestä näytti.

A Streetcar Named Desire (suomennettu nimellä Viettelysten vaunu) kertoo Blanche DuBois -nimisestä naisesta, joka pelmahtaa odottamatta sisarensa Stellan ja tämän aviomiehen Stanley Kowalskin luo ja jää heidän luo asumaan. Blanchen mielentila ei ole selvin mahdollinen (veren alkoholipitoisuudesta puhumattakaan), mutta silti -tai kenties juuri siitä syystä- minä lukijana säälittelin Blanchen etenevää tuhoa, jota Stanley mielellään edistää. Takakannen mukaan A Streetcar Named Desire on "yksi aikamme huomattavimmista näytelmistä". Hyvinkin mahdollista, ottaen huomioon että se oli Marlon Brandon ponnahduslauta julkisuuteen. Itse en ole erityisen innostunut lukemaan näytelmiä, mutta A Streetcar Named Desire on siitä mukaansatempaava luettavaa, etten muotoa juuri huomannut.

Stanley Kowalski on oikea pahis. En nyt tarkoita Hans Krugerin tyyppistä pahista vaan ihan oikeaa pahuutta. Kowalskin on raiskaaja ja hakkaa raskaana olevaa vaimoaan. En pidä Kowlaskista alkuunkaan, mutta halusin myöntää sitä tahi en, juuri Stanleyn takia muistan tämän näytelmän.