Märta Tikkanen: Miestä ei voi raiskata

Luettu: 26.2.2008
Alkuperäinen nimi: Man kan inte våldtas
Käännös: Kyllikki Villa

Miestä ei voi raiskata on tulosta kirjallisuuden historian kurssikirjasta. Kirjan otsikko oli sen verran provosoiva, ettei sitä voinut kirjastossa noin vain jättää hyllyyn. Luin kirjan muutamassa tunnissa ja totesin, ettei otsikko pidä paikkaansa.

Miestä ei voi raiskata kertoo keski-ikäisestä Tovasta, joka keskellä päivää vierailee kahvilassa tapaamansa miehen luona, joka sitoo Tovan sänkyyn ja raiskaa kerran toisensa jälkeen. Kiinnostuksen loputtua mies vapauttaa Tovan ja heittää ovesta ulos, kuin... niin, sopivaa vertausta ei edes ole sille välinpitämättömyydelle, mitä miehet naisille osoittavat joka päivä sanoillaan ja teoillaan. Tova ei kerro asiasta kenellekään, vaan piiloutuu ensin kotiinsa, kunnes päättää ottaa raiskaajastaan selvää ja tehdä saman hänelle.

Väitän, ettei miestä voi raiskata samoin psyykisin ja fyysisin seurauksin kuin toisin päin. Väitin kuitenkin myös, että raiskaus -vaikkakaan Suomen lain mukaan nainen ei voi miestä raiskata- on täysin mahdollinen. Aika näyttää, tuleeko tämä puoli käyttöön ja jos tulee, missä vaiheessa Suomen lainsäätäjät seuraavat perässä.