Luettu: 19. 2. 2009
Kosto on jatkoa Eppu Nuotion ensimmäiselle Pii Marin -dekkarille Musta, jonka luin muistaakseni muiden (dekkarispesialistin tätini ja siskoni) suosituksen takia luultavasti joskus 2006 vuoden aikana. Musta ei jättänyt varsinaista innostusta Nuotion dekkareihin, mutta niin sitä vain tuli lainattua tädiltä Kostoa.
Kosto jatkaa kertomusta ongelmamagneetti-toimittaja Pii Marinista, joka Mustan lopussa joutui murhan yrityksen kohteeksi. Pii hakee siirtoa Ylen periferia-aluetoimitukseen ajatellen, että siellä jännitys tiivistyisi korkeintaan Kylän Komein Kissa -kilpailun tuomaroinnissa. Marin isketään tosi-tv-ohjelma Isoveljen ohjaukseen, kyseisen ohjelma lavasteet kun sijaitsevat juuri tässä aluetoimituksessa. Eipä aikaakaan, kun yksi ohjelman tähdistä murhataan suorassa lähetyksessä.
Kosto toimii Mustaa paremmin, perusteena se etten selvittänyt murhaajaa motiiveineen heti alkupuoliskolla. Lisäksi ihastuin Nuotion ei-niin-imartelevaan kuvaan tosi-teeveestä, mitä en itsekään kovin korkealle arvosta (lähinnä siksi, ettei se ole tosi-teeveetä eli ei käy taltioidusta sosiaalisesta kokeesta* vaan ohjattua ja suunniteltua siinä missä muutkin; ero on siinä, ettei laineja ole kirjoitettu etukäteen kovin paljon, eivätkä henkilöt ole oikeita näyttelijöitä). Juonikin oli lopulta ihan OK (paljon sanottu tässä genressä). Joidenkin mielestä juoni vaatii lukijalta keskittymistä erityisen paljon ollessaan monimutkainen, mutta en voi jakaa tätä käsitystä: haastava=parempi. Lopuksi haluan kiittää Nuotiota erinomaisesta kirjoitustyylistä: juonesta voidaan olla eri mieltä, mutta sitä ei voi kiistää, etteikö Nuotio osaisi kirjoittaa juuri oikealla monimutkaisuudella uhraamatta kielen monipuolisuutta, keveyttä ja kiinnostavuutta.
*) Paitsi ehkä viime vuoden Big Brother jota katsoin tasan yhden jakson ja se riitti; tädin mukaan ehdottamani "jaetaan porukka kahtia niin että toiset on vankeja ja toiset ääretöntä valtaa käyttäviä vanginvartijoita á la Zimbardo" mutta ilmeisesti tätä oli kokeiltu -ilman sitä ääretöntä valtaa- ja koko homma oli selvästikin epäonnistunut, koska ohjelma pyöri edelleen.