Merja Repo (toim.): Miksi Saara nauroi? Raamatun naisten kertomuksia

Luettu: 30.5.2009
Kirjailijat: Merja Repo, Minna Hokkanen, Harri Rinne, Seija Holma & Hanno Eskola

Saatuani jälleen muistutuksen näytelmäkirjallisuuden vähäisen edustuksen lukulistassani, päätin käväistä vaihteeksi kirjaston näytelmäosastolla. Mukaan tarttui mielenkiintoisella konseptilla koottu monologikokoelma Miksi Saara nauroi?

Miksi Saara nauroi? Raamatun naisten kertomuksia tarjoaa juuri sitä, mitä kokoelman nimikin kertoo: kukin monologi kertoo yhden Raamatun naisen tarinan. Monologit eivät ainoastaan kerro näistä naisista, vaan kertojana on kyseessä oleva nainen itse. Puhujina on Raamatun sekä tunnettuja että tuntemattomimpia naisia: Lilith, Eeva, Saara, Raakel, Lea, Maria (Magdaleena), Maria (Jeesuksen äiti) ja Martta. Kertomukset kuvastavat patriarkaalista järjestelmää, jonka kantavana voimana on miesten -niin jumalallisten kuin maallistenkin- välinen Hyvä veli -kerho, ja miten naiset selvisivät tällaisessa tilanteessa.

Kertomusten naisten tarinat ovat yllättäviä. Näistä naisista on kuullut aina pelkästään miesten suusta ja näin ollen miesten suodatinten läpi, joten saada lukea heistä heidän omalla äänellään... se on todella yllättävää. Lukiessa pystyin jo kuvittelemaan niiden esitykset. Jokainen tarina kuvastaa tämänkin päivän naisten maailmaa: ne kuvastavat, miten miehet ovat luoneet kaikki säännöt, lait ja normit ja pakottaneet näin ollen naiset tiettyihin rooleihin, joista he sitten rankaisevat naisia. Näin esimerkiksi Maria Magdaleenan, länsimaiden kuuluisimman huoran, kohdalla: Marian isä ja veljet raiskasivat Mariaa lapsesta asti, mutta koska naimisiin mentäessä naisen tuli olla neitsyt, Marialle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin olla prostituoitu, josta hän sai uudelleen maailman vihat päälleen. Lilith puolestaan oli Aatamin ensimmäinen vaimo, mutta koska hän ei suostunut olemaan Aatamin nyrkkeilysäkkinä, hengettömänä panopuuna ja palvelijana, Aatami vaati miesjumalaltaan uutta, tottelevampaa vaimoa ja sai Eevan. Lilith karkotettiin Eedenistä ja leimattiin naispaholaiseksi, jumalan ja jumalan lasten juoniksi viholliseksi.

If it's a man's world, why don't you boys get busy and clean it up?