Liisa Huhta & Rosa Meriläinen: Feministin käsikirja

Luettu: 1.6.2009

Feministin käsikirjan vinkkilähde on jäänyt unholaan. Voi olla, että poimin sen Tulvasta, todennäköisesti.

Feministin käsikirja kokoaa yhteen feminismin keskeiset tavoitteet ja motivaatiot, ja esittää sen kaiken ilman teoriaviittauksia, siis niin sanotusti "kansantajuisesti". Meriläisen ja Huhdan käsittelyssä ovat feminismin stereotypiat (tässä kohtaa saa soittaa Katkerien neitsyiden 'Feministirockia'), feminismin todellisuus, erilaiset feminismit sekä poliittiset kuumat perunat vanhempainvapaan, palkkaeron ja lasikaton välillä. Käsikirjassa näytetään myös, miten miesten ylemmyys näkyy pienten vauvojenkin maailmassa (vaaleanpunaiset potkuhousut ja vauva on aurinkoinen, vaaleansiniset potkarit ja muksu onkin yhtäkkiä johtaja-ainesta). Kaikki tämä on esitetty feminismin kymmenen käskyn muodossa (mitä itse hieman kavahdan, mutta olkoon). Lisäksi tarjolla on runsaasti käytännön ohjeita, ratkaisua jota itse kovasti fanitan.

Feministin käsikirjan sisältö oli milenkiintoista, ajatuksia herättävää ja joukossa oli jatkoa ajatellen useita lukemisen arvoisia kirjallisuusehdotuksia. Layout takkusi tosin hieman: tekstiin oli upotettu erilaisia laatikoita ja joka sivulla oli feminismiin liittyviä sitaatteja, ja leipäteksi jäi näiden seassa hieman irrallisen oloiseksi. Mikäli sitaatteja olisi käytetty vain kappaleiden alussa osana leipätekstiä, huomion ei olisi tarvinnut hypellä kohteesta toiseen ja olla oppimatta yhdestäkään mitään olennaista. Mikäli kirjasta tehdään joskus toinen painos, layout tulisi ottaa uusiksi ja ankkuroida se olennainen -siis leipäteksti- kunnolla kirjan sivuille. Mutta on tuokin tavallaan kohteliaisuus; jos ei ole mitään muuta mistä valittaa kuin epäonnistuneesta layoutista, niin sisältö on kirkkaasti plussan puolella.

VITTU HAISEE HYVÄLLE! (Ja myönnetään: Moilanen on oikeassa siinä, että tämän pitäisi olla pakollinen kurssikirja kaikilla yläasteilla... ja itse asiassa ala-asteella... ja päiväkotiohjaajien kurssilistalla... ja äitiyspakkauksen mukana... ja ja ja... Maailma ei ole selvästikään valmis, ei edes puolivalmis.)

-----

Feministin käsikirja muualla (mitä odottamattomimmissa paikoissa, toim. huom.):
Maailma feministin silmin -blogi
Savon Sanomat
Opettaja-lehti
Talouselämä
Uusi Suomi (video)
Radio Nova -haastattelu

Post scriptum: huomaa, miten kaikkien yllä olevien kirjallisten tuotosten tekijä on nainen.