Sirkku Peltola: Suomen hevonen

Luettu: 16.8.2009

Pitkästä aikaa lehtorilta lukuvinkkiä. Suomen hevosta käsiteltiin käännöstunnilla kevään aikana ja se sopi hyvin lisäksi kesän lukuputkeen, jossa draama ei ole liiallisesti edustettuna.

Suomen hevonen on näytelmä, joka kuvaa erään maaseudulla asuvan suomalaisperheen eloa. Tarina lähtee liikkeelle helppoa rahaa hamuavista isästä ja pojasta, jotka päättävät myydä vanhan hevosensa ja naapurien viimeisiä vetelevät hevoset raaka-aineeksi italialairavintolaan ennen kuin EU:n uusi direktiivi astuu voimaan ja pitäisi maksaa hevosen hautaamisesta. Homma kusee ja peittääkseen kieroilunsa maatilan isäntä joutuu teurastamaan hevoset itse ja muiluttamaan ne kotiin naudanlihana. Italialaiset eivät kuitenkaan saaneet rahoilleen vastinetta ja ne tulisi palauttaa; ikävä kyllä haahuilija-poika on jo tuhlannut ne Harrikkaan. Kaiken lisäksi isännän EU-paperit ovat jääneet täyttämättä ja palautusten määrä nousee stratosfääriin.

Suomen hevonen on hillittömän hauska näytelmä. En muista pitkään aikaan nauraneeni niin paljon kirjalle, jonka takakannessa mainostetaan sen olevan hauska. Yleensä näissä tapauksissa hauskuudesta ei ole tietoakaan. Suomen hevonen on varmaan ollut aikanaan mielenkiintoisen näköinen projekti KOM-teatterissa. Onneksi näytelmiä saa lukea mmyös kirjoista. Tällaisiin tragikomedioihin kannattaa aikansa käyttää. Voin jo kuvitella, miten näytelmää voi muokata kunkin esityspaikan mukaiseksi murteissa ja lavasteissa; ei se maaseutu niin erilainen ole Lapissa kuin Pohjanmaalla tai Savossakaan. Samoilla EU-direktiiveilla kaikkialla pelataan. Tämä on sitä todellista keskustalaista aluepolitiikka!

-----

Suomen hevonen muualla:
Satakunnan kansa