Timo Hännikäinen: llman

Luettu: 2.9.2009

Ilman sai niin paljon mediajulkisuutta (Voimala, Maria!, etc.), että yleissivistyksen takia se piti lukea.

Hännikäinen on koonnut esseekokoelman, joissa hän yrittää ruotia omaa vuosia kestänyttä kuivaa kauttaan tunnetasolla, ja listamaan tähän ilman jäämiseen johtaneita syitä. Valitusvirttä kestää tusinan esseen verran, ja sen keskuksena on miehen oikeus saada juuri sitä naista mitä hän haluaa. Jos ei saa, yhteiskuntaa ajava seksuaalikulttuuri on epäreilu ja vittuilee juuri Hännikäiselle (koska itsekkäät naisethan saavatkin aina sen miehen, jonka haluavat...).

Ilman on nyt virallisesti ensimmäinen kirja, jonka olen pystynyt huonoa omaatuntoa tuntematta jättämään kesken. Johdannon ja ensimmäisen esseen jälkeen totesin, että elämä on liian lyhyt käytettäväksi surkeiden kirjojen lukemiseen. Ja surkea tämä on, ei epäilystäkään. Ilman-kirjan ajava voima on Hännikäisen valitus siitä, ettei huono yhteiskunta ja pahat naiset tajua hänen täydellisyyttään. Ja täydellinenhän hän on, ei se sosiaalinen kömpelyys ja ujous hänestä itsestään voi millään johtua, ei, kyllä se on yhteiskunnan vika, en tiedä kyllä miten mutta on se kun minä niin sanon! *vetää maihin kaupan karkkihyllyllä ja kiukuttelee äidilleen*

Aiheesta riippumatta tärkeintä on argumenttien perustelu. Ensimmäisessä esseessä Hännikäinen onnistuu yhdellä aukeamalla toteamaan olevansa seksin suhteen "feminiininen" eli aitoa tunnesidosta vaativa, ehdottamaan 18-35-vuotiaille naisille pakollista prostituutiopalvelusta miesten asepalveluksen tapaan (en tiennytkään, että armeijassa alokkaat "saavat" päivittäin munaa molempiin aukkoihin) ja valittamaan kuinka tunnekylmää ja mekaanista hänen panonsa prostituoidun kanssa oli. Mitäs jos päättäisit jo?

Toivon todella, että Hännikäinen osoitti väitöskirjassaan enemmän loogisen ajattelukyvyn ja kommunikoinnin taitoja kuin Ilman-kirjassa, muuten käy sääliksi sekä väikkärin hyväksynyttä laitosta että sen ohjaajaa ja vastaväittelijää.

-----

Ilman muualla:
Tulvituttaa-blogi (Anne Moilanen)
Mustekala.info
Keskisuomalainen
Helsingin Sanomat -haastattelu Ilman-kirjan tiimoilta