Jouni Hynynen: Rakkaudella, Hynynen

Luettu: 2.7.2009

Olin nähnyt Rakkaudella, Hynynen -kirjan mainoksia milloin missäkin ja tehnyt niistä mentaalisen muistiinpanomerkinnän luettavien kirjojen listalle. Ikävä kyllä se ei olosuhteiden pakosta koskaan päätynyt varsinaiseen konkreettiseen luetteloon, joten kirja unohtui kokonaan joksikin aikaa. Palautus tapahtui toukokuussa, kun Radio Rock ilmoitti Hynysen kirjoittaneen runokirjan (runoja?!) ja toisen mokoman Ukonhaudan levytyssessioista (=tattikarnevaalit) kirjan. Siskonikin kehui sitä niin paljon, että pakkohan se oli napata mukaan, kun se kirjastossa oli vapaana.

Kotiteollisuuden Jouni "Hynynen" Hynynen kokosi vuosien saatossa kirjoittamista kolumneista maanisimmat ja julkaisi kirjan. Kirjassa on jaettu tekstejä suurin piirtein teeman mukaan: on miesten maailma, naisten maailma, yhteiskunta, Radio Nova, urheilu ja lapset. Juntin näkökulmasta tarkastellaan maailman ilmiöitä ja kommentoidaan niitä sarkastisesti ja kirosanoja säästelemättä.

Okei, nyt ymmärrän miksi tenttikirjat jäivät siskollani kakkoseksi Hynyselle. Hynynen vie junttiuden aivan uusiin sfääreihin, ja tekee sen hillittömän hauskasti ja itseironisesti. Päällisin puolin Hynynen on perussuomalainen heterojuntti sovinisti, joka ei pidä metroseksuaaleista eikä popista; oikeasti Hynynen on kuitenkin aika pehmo, ainakin mitä naisiin tulee. Niin, naisia saattaa olla joskus hankala ymmärtää, mutta on ne oikeasti ihania. ;)

Kirjaa lukiessa saa hyvän kuvan suomen kielen kirosanojen perusskaalasta (niiden käytöstä erityisesti plussaa; kun saatana vituttaa, niin on se nyt perkele ettei niin voisi sanoa) ja naislukijalle aivan uuden aspektin miesten ajatusmaailmaan vulvan monituisten eufemismien kautta (esimerkiksi torttu, piirakka ja karvalompakko). Rakkaudella, Hynysestä on tehty myös Hynysen itsensä lukema äänikirja (linkki näytteeseen alla); näytteen kuunneltuani sanoisin kirjan kuitenkin toimivan paremmin. Ja sitähän se tekee, toimii helvetin hyvin ja saa nauramaan useaankin otteeseen. Muuten, Hynynen: kaupoista löytyy pääasiallisesti joko mummonalushousuja, pitsihirviöitä tai niitä piirroshahmoin koristeltuja alkkareita. Siksi.

Ceterum ego quoque censeo Radiophoniam Novam esse delendam.

-----

Rakkaudella, Hynynen muualla:
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi
Miasma
Plaza.fi - Äänikirja
KriitikkoMarko -blogi