Bill Willingham: Fables 7 - Arabian Nights (and Days)

Luettu: 28.5.2010
Kuvitus: Mark Buckingham, Steve Leialoha, Jim Fern, Jimmy Palmiotti & Andrew Pepoy


Väitin kuudennen Fablesin saavan olla viimeinen Faabeli toukokuulle. Ei onnistunut, vaan Fables-saaga jatkuu vielä yhdellä ennen kesää.

Arabian Nights (and Days) -osassa saamme tietää, että Adversaryn takia taikamaailmastaan poispotkittuna on myös arabialaisten satujen hahmoja. Niinpä New Yorkiin putkahtaa Mowglin suostuttelemana arabiansatujen lähettiläs, Sinbad velhoineen ja orjineen. Muutenkin ylityöllistetylle pormestarille tämä kulttuurien, arvojen ja tapojen yhteentörmäys on liikaa ja hän delegoi Sinbadin kanssa neuvottelemisen entiselle pormestarille, King Colelle. Kaikilla arabeilla ei kuitenkaan ole puhtaita jauhoja pussissaan, sillä joukko on tuonut mukanaan joukkotuhotaikoja! Lopussa on mukana myös kovin epätraditionaalinen rakkaustarina eturintaman tuolta puolen, Adversaryn omista sotajoukoista.

Willingham päätti näköjään vetää mukaan myös selvempää politiikkaa. Joukkotuhoaseiden ja -taikojen löytyminen juuri arabeilta ei voine olla yhtään yksiselitteisempää. Ero todellisuuteen on kuitenkin se, että tällä porukalla niitä oikeasti on. Arabian Nights (and Days) on julkaistu joskus vuoden 2006 aikana; milloinkas Bushin hallinto totesikaan, ettei Irakissa ollutkaan joukkotuhoaseita, joiden perusteella se hyökkäys oikeutettiin? Kuten odottaa saattaa, Fabletown sekavine seurakuntineen voittaa kuitenkin ideologisen sodan "oikeauskoisten" ylempiensä kanssa (miten sopivaa, että Sinbad ja velho kutsuvat Fabletownin asukkeja jatkuvasti vääräuskoisiksi); länsimaalaistuupa Sinbadkin melkoisesti. En kuitenkaan näe tätä juonenkäännettä poliittisena kannanottona, sillä paino on suurimmaksi osaksi kulttuurisissa ja kielellisissä ristiriidoissa. Sammakkoprinssin jatko minua kuitenkin eniten kiinnostaa, sillä tyyppi on noussut varsin rivakasti lempihahmojeni joukkoon.

-----

Arabian Nights (and Days) muualla:
Collected Editions -blogi (englanniksi)
Fyrefly's Book Blog -blogi (englanniksi)
Amelia Hillin arvostelu (englanniksi)

-----

What's in a Name: Time of day

Ei kommentteja: