Charlaine Harris: Dead Until Dark

Luettu: 9.8.2010

Törmäsin Harrisin Southern Vampire Mysteries -sarjaan jo ennen sen hypetystä. Tällöin päädyin hipaloimaan kirjakaupassa kirjaa, joka kuvaili takakannessa sen sisältävän ajatuksialukevan southern bellen joka rakastuu vampyyriin... no, tässä ajassa ja paikassa se on jo klisee. Joten jätin lukematta. Sittemmin HBO:n sarja kuitenkin nosti sarjan suosioon ja kun sitä alkoi tulla vastaan yhdessä sun toisessa blogissa, annoin periksi.

Siltä varalta, että on joku jolle True Blood ja Sookie Stackhouse ovat tuntemattomia, kerrattakoon sarjan perusidea. Dead Until Darkin (suom. Veren voima) päähenkilönä on 25-vuotias perähikiän baarin tarjoilija Sookie Stackhouse, jolla on vamma: hän lukee toisten ajatuksia. Sosiaalinen elämähän tästä kärsii, kunnes vampyyrit tekoveren keksinnön johdosta tulevat ulos arkuistaan ja Sookie alkaa deittailemaan perähikiän omaa vampyyria, Bill Comptonia. Ikävä kyllä samaan aikaan nuoria, vampyyreihin yhdistettyjä naisia alkaa löytyä murhattuina ja Sookie toteaa olevan itsekin murhaajan kriteereihin sopivalla listalla.

Olen itse asiassa iloinen siitä, että tulin Dead Until Darkin lukeneeksi. Olen samaa mieltä Marjiksen kanssa siitä, että mikäli yliluonnollinen poistettaisiin sarjasta, jäljelle jäisi perinteinen girl meets a boy yadda yadda yadda -tarina. Onneksi se siinä kuitenkin on, sillä juuri se minua eniten kiehtoo. On mielenkiintoista seurata vampyyriuden käytännön ongelmia ja metaforia Syvän Etelän historiaan vampyyrivähemmistön kautta. Onneksi Harris ei jätä tarinaa vain vampyyrien tasolle; jos kerran vampyyrit ovat sittenkin totta, miksi jättää muita mytologiaan lukeutuneita hahmoja pois tarinasta? Sitä paitsi Harris ei kuvaa aihettaan otsa rytyssä, vaan pitää mukana huumorin ja sangen uskottavia hahmojakin. Sen verran koukuttavaa on, että jatkan sarjan parissa ainakin toistaiseksi.

Post scriptum: True Bloodin toista kautta aloittaneena lisättäköön vielä, että TV-sarja toimii paremmin, vaikka se hieman kirjoja sekoittaakiin. Sitä paitsi se tunnari on oikein kiva.. I wanna do real bad things with you...

-----

Dead Until Dark muualla:
Turun Sanomat
Savon Sanomat
Kirjavinkit.fi
RisingShadow.net
Kirjamielellä-blogi
Humisevalla harjulla -blogi
Kirjapeto-blogi

Ei kommentteja: