Anne Holt: Paholaisen kuolema

Luettu: 7.10.2010
Alkuperäinen nimi: Demonens død
Käännös: Katriina Savolainen


Jahas, näyttää nyt kovasti siltä, että kevään 2009 Lehtolais-kauden kaltainen Holt-kausi on näkyvissä. Syksy ja dekkarit... se vain on hyvä yhdistelmä.

Paholaisen kuolema on kolmas Hanne Wilhelmsen -dekkari. Hanne on juuri ylennetty komisarioksi/apulaispoliisipäälliköksi, kun yksikön pöydälle saapuu oslolaisessa lastenkodissa tapahtunut surma. Kodin johtaja Agnes on puukotettu ja samaan aikaan lastenkodin viimeisin tulokas, 12-vuotias ongelmavyyhti Olav, karkaa samaisesta kodista. Hannen tiimeineen pyrkii selvittämään perusnorjalaisen porvarisnaisen taustoja ja toteaa murhakandidaattien lukumäärän nousevan geometrisesti joka ovenavauksen jälkeen.

JES! Vaihteeksi dekkari, jonka lopputulosta en päätellyt etukäteen. Vielä 3/4-välissä kirjaa olin valmis luokittelemaan kirjan epäonnistuneeksi, mutta sainpas itse nenilleni mokomasta ylimielisyydestä! Ratkaisu on omiaan jäämään mieleen pitkäksi aikaa, kun monet muut dekkarit ovat ratkaisuineen unohtuneet.

Juoni kulkee jouhevasti eteenpäin: Hannen rikostutkinta, Olavin mielenmaisema ja Olavin äidin mietteet sekoittuvat oikein toimivasti yhteiseksi rikosvyyhdiksi eivätkä mene sekaisin, vaikka sen vaara kolmen päähahmon rinnakkaisessa kuljettamisessa onkin. Pakko kuitenkin myöntää, että Olavin äidin ajatukset eivät aina selvene, vaan vaikuttavat epäloogisiltä. Toisaalta teksti on kirjoitettu äidin näkökulmasta, joten miksipä hän itselleen tekojensa motiiveja selittelisi. Lisäksi Hannen yksityiselämän ja työelämän välinen muuri alkaa olla hajoamaan päin.

Paholaisen kuoleman suurin yhteiskunnallisen sanoma oli vanhemman yhteiskunnalta saama välinpitämättömyys avunpyyntöihinsä. Mikähän tilanne todella on? Tarjoaako yhteiskunta apua vanhemmille vai häilyykö avuntarpeen tunnustamisen yläpuolella pelko lapsen huostaanotosta? Nämä lapsethan ovat tulevaisuuden veronmaksajia ja johtajia, joten luulisi yhteiskuntaa kiinnostavan heidän hyvinvointinsa turvaaminen, mutta onko tässäkin asiassa menty lyhytnäköisesti halvimmalla strategialla? Mahdoton ajatus ei ainakaan ole: varojahan otetaan tunnetusti pois ensimmäisenä niiltä, joilla ei ole poliittista koneistoa takanaan.

Holt-kimara jatkuu.

-----

Paholaisen kuolema muualla:
Kookas News

Ei kommentteja: