Platon: Pidot

Luettu: 7.1.2012
Alkuperäinen nimi: Συμπόσιον/Symposion
Käännös: Niilo Lehmuskoski


Tässä kevään aikana on tiedossa 5 opintopisteen (siis sangen laaja) tentti länsimaisen filosofian historiasta. Luen juuri sen tenttikirjaa ja -kuinkas muutenkaan- päädyin listaamaan ylös ne filosofian keskeiset klassikot, jotka tarvitsisi jossain vaiheessa ihan vain yleissivistyksen vuoksi lukea läpi. Tällä hetkellä menen Descartes'ssa ja huomasin Hobbesin poissaolon, joten pitänee lukea myös Bertrand Russellin (pitää ja pitää...!) vastaavasta aiheesta hieman laajemmin kirjoitettu teos, että saadaan myös Saariselta leikkauspöydälle jääneet filosofit mukaan kekkereihin.

Mutta; em. lista alkaa tietysti Platonista ja teoksesta, joka kuvaa Sokrateen elämänlaatua sangen hienosti. Pidoissa kyseessä on siis erään ateenalaiskirjailijan järjestämät monipäiväiset bileet. Paikalla on isännän lisäksi muita kirjailijoita, lekuri, filosofeja ja tietysti Sokrates. Porukka on hieman jähmeänä vielä edellisillasta, joten he päättävät olla tänä iltana juomatta ja sen sijaan kukin esittää porukalle oman näkemyksensä rakkaudesta. Esitykset tosin keskeytyvät, kun isännän ystävä Alkibiades saapuu kännisenä ystävineen paikalle ja saa koko poppoon taas tarttumaan viiniin. Loppujen lopuksi pystyssä on enää Sokrates, näytelmäkirjailija Aristofanes ja isäntä Agathon. Aamu koittaessa Agathonkin sammahti, jonka jälkeen Sokrates peitteli ystävänsä ja lähti paikalliseen oppilaitokseensa Lykeioniin loppupäiväksi.

Ei ihan sellainen, mitä tekijän nimen mukanaan tuoma klassikkoleima antaa odottaa. Periaatteessa ihan vain juomingit. Mutta tästä saa sekä antiikin Kreikan yhteiskunnasta ja kulttuurista sekä Sokrateesta varsin mielenkiintoisen kuvan. Täytyy tosin ottaa huomioon, että teksti on Sokrateen tähtioppilas Platonin aivoista lähtöisin ja nämä aivoitukset väistämättä saavat supersankarimaisia ulottuvuuksia, Sokrates kun teloitettiin Platonin ollessa vielä teini. Platonin Sokrates on itsehillinnän mestari ja filosofian feudaalilordi, joka on kaikin puolin täydellinen. Olisi mielenkiintoista matkata Tohtorin mukana Kreikkaan ja tavata se oikea Sokrates; harmi ettei onnistu. No, ainakin Sokrates on mukana monissa Platonin dialogeissa ja niistä jatketaan.

Lopuksi vielä kirjan yleistuntumaan sopiva viisu: Monty Python ja Philosophers' Drinking Song.------

Pidot muualla:
Epinions-arvio (englanniksi)
Pitojen ihan oma analyysisivu (englanniksi)

-----

Kirjallinen maailmanvalloitus: Kreikka

Ei kommentteja: