Umberto Eco & Cardinal Martini: Belief or Nonbelief? - A Dialogue

Luettu: 1.2.2012
Alkuperäinen nimi: In cosa crede di non crede?
Käännös: Minna Proctor


Filosofian tenttiin lukiessa päädyn silloin tällöin palaamaan joidenkin ajattelijain kohdalla heidän alkuperäisteksteihinsä. Eräällä tällaisella tarkistusreissulla huomasin pienen kirjan kaikkien tiiliskivien välissä, joka sitten lähti mukaan heti takakannen luettuani.

Belief or Nonbelief? - A Dialogue (suom. Mihin uskot jos et usko?) on kokoelma italialaislehdessä alunperin käydystä kirjeenvaihdosta uskonnon aihepiiristä. Keskustelijoina ovat Umberto Eco ja kardinaali-tittelin itselleen uskonut Carlo Maria Martini. Keskustelun aiheina ovat maailmanloppu, elämän alku, naispappeus sekä sekulaari etiikka. Brittiversiossa (tämä amerikkalaisversio) on lisäksi käsitelty myös väkivallan ja suvaitsevaisuuden kysymyksiä.

Kirjan keskustelut on alunperin käyty Corriere della Seran sivuilla 1997, joten voi olla mahdollista että Esko Valtojan ja Juha Pihkalan hyvin samantapainen kirjeenvaihto on saanut inspiraationsa tästä (ensimmäinen osa, Nurkkaan ajettu Jumala?, julkaistiin 2004). Erona on se, että luterisen piispan ja tähtitieteilijän sijaan vastakkain on aseteltu kirjallisuuden professori/kirjailija/filosofi Umberto Eco ja katolinen kardinaali Carlo Maria Martini. Toinen ero löytyy tekstin tasosta: sekä Eco että Martini viittailevat jouhevasti menneen ajan filosofeihin ja kirjoihin eikä näitä sen tarkemmin ole lukijalle selitetty. Jos en olisi juuri sattunut lukemaan Tuomas Akvinolaisen loppuun em. tenttiä varten, olisin jäänyt miettimään mitkä helvetin Summa ja Contra (Tuomaan pääteos Summa Theologicae ja erityinen uskonpuolustuskirjanen Summa Contra Gentiles, FYI).

Kun kirjan päätin lukea, yksi asia oli samantien selvä: tämän luettuani tarkistan ensimmäisenä mikä on Martinin osuus arvon kirkon pedofiliarikoksiin. Ainakaan tyyppiä ei ole julkisesti yhdistetty osaksi pedofileja tai heitä seurakunnasta toiseen siirteleviin tyyppeihin (=paavi), vaan on jopa katolisen kirkon liberaalin siiven julkiedustaja. Ja sitten itse kirjaan. Tässä sitä voi vain katsoa vierestä kahden selvästi yleistiedoltaan paljon vahvemman abstraktia sanailua; kuinka monimutkaiseksi voikaan yksinkertaisenkin asian vetää ja miten monimutkaisesti sen voikaan sanoa?! Kyseenalaistan myös Econ valinnan sillä hän ei itse katso edustavansa 'nonbelief'-leiriä, mutta kenties julkisesti ei-katolisia, tarpeeksi tietäviä henkilöitä ei Italiassa ole tällöin ollut saatavilla.

Varsin peruskysymyksiä tässäkin kirjassa käsiteltiin. Eco kyseli elämän alun määritelmästä, naisten päästämisestä papeiksi ja Martini ah-niin-yllättävästi ei-uskonnollisten etiikan lähteestä kun se ei kerran ole Pyhä Kirja™. Onneksi Raamattu ei ole suurimman osan kristityistäkään moraalin lähteenä, muuten naiset ja lapset olisivat edelleen omaisuutta ja orjuus OK, käsien pesuusta puhumattakaan.

-----

Belief or Nonbelief? muualla:
Kiiltomato
Agricola
The Modern Word (englanniksi)
Il Censore -blogi (italiaksi)

Ei kommentteja: