Ville Tietäväinen: Näkymättömät kädet

Luettu: 15.2.2012

Ja lisää materiaalia, jota tuli poimittua Blogistanin Finlandian ehdokaslistoilta, kisa jossa tämä kyseinen teos tuli viidenneksi!

Näkymättömät kädet on sarjakuvaromaani marokkolaisesta Rashidista, joka menettää työnsä ompelimossa samalla kun asuu kasvavan perheensä kanssa edelleen vanhempiensa nurkissa. Paremman elämän toivossa hän suostuu ystävänsä ehdotukseen ylittää vaarallinen Gibraltarin salmi mennäkseen töihin kultaiseen Espanjaan. Odotukset lyödään kuitenkin Rashidin kasvoille heti Espanjan maalle saavuttua, sillä Rashidin ystävä hukkui merimatkan aikana ja työ kasvis -ja hedelmätarhalla on kaukana paremmasta elämästä. Rashid lähtee pomintakauden loputtua kohti Barcelonaa, jossa asiat eivät muutu aiempaa paremmaksi. Kun hän yrittää epätoivoisesti täyttää otaksumansa miehen mallin vaatimukset, häntä vaivaa sairaalloinen mustasukkaisuus vaimostaan. Ikävä kyllä paperittomalla ei ole kovin paljon mahdollisuuksia pitää kotiin yhteyttä ja tämä vie Rashidin lopulta toisenlaisen rajan yli.

Viiden vuoden apuraha, melkein Finlandia-ehdokas, matkoja kuvaamiinsa ympäristöihin ja keskusteluja paperittomien kanssa... pakko nostaa hattua, sen verran laajan taustatyön tätä varten Tietäväinen on tehnyt. Näkymättömät kädet on ollut täällä blogipiireissäkin esillä niin paljon, etten voi oikein sanoa mitään uutta. Piirrosjälki on tunnelmaan sopivaa ja ainakin minun (tiedollisesti vajavaisesta) näkökulmastani kertomus on uskottava. En oikein voi valittaa mistään muusta kuin sängyssä lukemiseen sopimattomasta koosta.

Eniten minua ärsytti Rashidin hahmossa tyypin vainoharhainen mustasukkaisuus. Alun rahapulahan johtui osittain siitä, että Rashidin mielestä kaikki ompelimotehtaan naiset ovat huoria, joten vaikka siellä olisi ollut paikka ja palkka tarjolla, hän ei vaimoaan sinne päästänyt. Pitkä etäisyys aviopuolisoiden välillä vain pahentaa asiaa: Rashid ei voi olla varma, missä vaimo milloinkin on ja kenen kanssa, joten hänen mielikuvituksensa taikoo esiin tietysti toistuvia kuvia tehtaan johtajan naidessa hänen vaimoaan milloin missäkin. Samaan aikaan hän itse fantasioi Marokkoon jääneestä vapaammasta naisesta, mikä aiheuttaa Rashidille järjettömiä tunnontuskia ja vihaa itseään kohtaan. Sanon sen taas kerran: järjestäytyneiden, aabrahamisten uskontojen ote ihmisten sukuelimistä on niin haitallista, etten voi tajuta miten ihmiset siitä silti pitävät kiinni.

Oli muuten pakko etsiä Hommaforumin ketju Näkymättömistä käsistä. Sieltä tuli poimittua muun muassa nämä helmet:

"Ristus! Minun kasvikseni ja sesonkiaikana kukatkin poimii enimmäkseen tuttu yksihuoltajaäiti T. Ei ole mamuja näkynyt sillä puutarhalla vielä. T tekee talvella muita töitä, usein 2-3 työtä, koska kasvisten poimimisesta ei kovin hyvin hanki. T:lla on kaikki paperit ja hän on suomalainen. Kädet ovat ihan näkyvät ja ahkerat. Minusta mamu voisi poimia ihan luvallisestikin kasviksia, vihanneksia, salaatteja ja kukkia, jos T:eja ja hänen kaltaisiaan suomalaisia ei kerta kaikkiaan löydy hommiin. Salaa ei saa tulla eikä palkata. Se on T:n lapsilta pois." M

"Kuinka monen asunnosta ja kesämökiltä näkymättömät kädet ovat poimineet kaikki arvoesineet ja kuinka monen kaduntallaajan takataskusta tai kassista näkymätön käsi on poiminut lompakon?" Lahti-Saloranta

"Eipä tuo Tietäväisen teos mitenkään ihaillen kuivaile nuita laittomia pakolaisia, antaa kyllä varsin raadollisen ja naiivin kuvan heidän käsityksistään ja tavoitteistaan. Vaikuttava sarjakuva se on, humaani, mutta pirun ahdistava." inwell

"Tietäväinen hengailee O'Connori kanssa, joten hän on itse Breivik. So simple is that tiäksä niiku sillai. On meinaan viime aikoina karissut viimeisetkin rippeet tarpeesta olla kohtelias mokusuvaitsevaistolle." törö [toim. huom. "moku"?]

Kyllä tämä suomalaisittain on sen verran huomattava saavutus, että ei Näkymättömiä käsiä ihan heti unohdu kirjaston hyllyille. Nostaa sarjakuvamuodon arvostustakin siinä sivussa. Ja ulkomaisten hedelmien boikotti sai ekstramotivaatiota tämän kirjan myötä tässäkin osoitteessa.



-----

Näkymättömät kädet muualla:
Helsingin Sanomat
Keskisuomalainen
Kansan uutiset
Suomen Kuvalehti
Parnasso
Kirjavinkit.fi
Koko lailla kirjallisesti -blogi
Sallan lukupäiväkirja
Booking it some more -blogi

2 kommenttia:

Salla kirjoitti...

Voihan hommafoorumi sentään! Kommenteista tulee mieleen tämän viikon Seiska-lööppi, plarasinkin lehden jutut salamannopeasti kaupan kassajonossa. Teuvo Hakkarainen oli Seiskan mukaan halunnut ostaa seksiä "neekerinaiselta". Pitääkö tässä olla iloinen siitä, että persu-Teuvo ei ilmeisestikään ole rasisti kun näin avoimesti haluaa tarjota työtä tummaihoisille naishenkilöille, vai pitääkö repiä hiuksia päästään kansanedustajan käytöksen vuoksi?! Minä vaan kysyn.

Hreathemus/NDSL kirjoitti...

Teuvo Hakkarainen, tuo kävelevä ja puhuva erityisen hyvä esimerkki kansanedustajalaitoksen nykyisistä ongelmista. Joka kerta, kun tyypin naama tai nimi näkyy lehdessä, tiedän saavani taas yhden anekdootin puolustamaan toivettani saada riippumaton paneeli järjestämään ehdokkaiksi haluaville tietotentin. Sillä ei ehkä saataisi pois niitä käyttäytymishäiriöisiä, mutta ainakin koulutuksella ja älyllä on Suomessa vielä jonkinlainen korrelaatio suurimmaksi osaksi.

Onkohan Addresseissa jo vetoomus antaa Teuvolle kenkää... juu, on, kaksin kappalein vieläpä. Löytyy myös addressia Räsäsen erottamisksi; halle-fucking-luuja! Persut tuntuvat keräävään eniten sekopäitä, mutta kyllä niitä riittää myös kristillisten puolelle. Fucking perkele!