L. Frank Baum: The Wonderful Wizard of Oz

Luettu: 9.3.2012
Kuvitus: W.W. Denslow


Paluu klassikoiden pariin pieneksi hetkeksi. Sattui nimittäin käymään niin huonosti että unohtui lounaalle mennessä kirjat kotiin, joten piti käväistä kirjaston kautta nappaamassa mukaan jotain joka sekä muistin olevan lukulistalla että oli myös paikalla.

The Wonderful Wizard of Oz (suom. Ihmemaa Oz, suomennettu myös nimillä Oz-maan taikuri ja Ozin velho) on kaikkien tuntema klassikko, ellei ole tynnyrissä -tai fundisperheessä- sattunut kasvamaan. Dorothy asuu Kansasin laajoilla aroilla tätinsä ja setänsä kanssa, kunnes eräänä päivänä tornado nappaa heidän kotitalonsa mukaansa vieden Dorothyn ja tämän koiran Toton. Lopulta talo laskeutuu täysin outoon paikkaan, liiskaten alleen myös Idän pahan noidan. Idän noidan taikakenkien kera ja Pohjoisen hyvän noidan neuvosta Dorothy lähtee kohti Ozin pääkaupunkia, Smaragdikaupunkia, jossa asuva mahtava velho voisi auttaa Dorothyn takaisin kotiin Kansasiin. Matka Smaragdikaupunkiin on monimutkainen ja mukaan Dorothy saa sydäntä kaipaavan peltimiehen, aivoja kaipaavan variksenpelättimen ja rohkeutta kaipaavan leijonan. Ennen kuin velho suostuu heitä auttamaan, hän vaatii heitä tappamaan Lännen pahan noidan.

Kyllä, olen katsonut tämän pohjalta tehdyn leffan ("Somewhere over the rainbow, the skies are bluuuuue..."). Kirjoitin siitä jopa lyhyen harjoitusesseen, jonka keskeinen teesi oli elokuvan perimmäisen kapitalismin ja materialismin (juu, en keksinyt mitään kunnon aihetta, joten otin Ö-mapin aiheet käyttöön). Kirjana tämä toimii paljon paremmin. Siinä tapahtuu paljon sellaista, mikä elokuvasta oli jätetty pois ja juuri nämä kohdat tuntuvat olevan minulle mielenkiintoisimpia. Edes kirjan mustavalkoisuus ei ärsyttänyt yhtään niin paljoa kuin elokuvaa katsoessa. Ei voi mitään, mutta kun tulin tietoiseksi Wicked-musikaalista ja sen tunnetuimmasta kappaleesta (upotettuna alle), ei Baum voita argumentillaan "no kun se nyt vain on paha ihminen" minua puolelleen. Tämä kun on tosielämässäkin niin harvinaista. Kenties mustavalkoisuus johtuu kirjan kirjoittamisen ajankohdasta. Vuonna 1900, kun tuskin oltiin päästy ajatuksesta pitää lapsia pienikokoisina aikuisina, oltiin jo toisessa ääripäässä, jossa kaikki piti olla yksinkertaistettua. Nykyään taidetaan olla pääsemässä keskitielle tässä asiassa.

Kyllähän tämän mielellään luki. Taidan jatkaa tämän jatko-osilla, sillä kolmas on Fablesin kannalta olennainen tietolähde, kuten 14. osan lukeneet ja erään tietyn noidan nimen googlanneet tietävät. Pitäähän sitä toki ottaa kyseiseen sarjaan hieman aktiivisempi ote, varsinkin kun se on niin hyvä!


-----

The Wonderful Wizard of Oz muualla:
Risingshadow.net

5 kommenttia:

Luru kirjoitti...

Tässäpä paljastui taas uusi aukko sivistyksessäni. En ollut edes tajunnut, että leffa perustuu kirjaan! Kiitos siis esittelystä, tähän olisi mielenkiintoista tutustua.

Salla kirjoitti...

Minullakin on herännyt mielenkiinto lukea Oz-kirjoja Fablesien vuoksi. Muistan lapsena lukeneeni niitä pari, mutta vasta aikuisena olen tajnunut, että niitä Oz-kirjoja on ihan sikana ja vain pieni osa on suomennettu.

Mä olen nähnyt tuon Wicked-musikaalin Helsingin Kaupunginteatterissa ja siinä oli kyllä upeita juttuja. Maria Ylipää ja Anna-Maija Tuokko olivat todella hyviä.

Hreathemus/NDSL kirjoitti...

Luru: Olepa hyvä. Mukavaa laajentaa ihmisten sivistystä! En tiedä suomennoksen tasosta, mutta tämä on käännetty niin monta kertaa reilun sadan vuoden aikana että sieltä varmaan löytyy yhtä sun toista laatua.

Salla: Itse en Witchesin jälkeen muistanut Ozmaa googlailla, joten se tuli vasta tämän taustoja tutkiessa vastaan. Oikein mukava yllätys, etten sanoisi. Kenties tämä historian kuuluisin vihernahkainen noitakin tulee jossain vaiheessa Faabeleiden maailmaan, Ozma ja Bufkin kun siellä jo ovat? Itsekin harkitsin tuohon samaiseen musikaaliin menemistä, mutta jotenkin ajatus tästä suomeksi tuntuu vain niin oudolta, että jätän sen mieluummin Lontoon-vierailulle, jos sinne joskus pääsen.

Hanna-Riikka Kuisma kirjoitti...

Suosittelen Wicked-kirjaa. Laajentaa loistavasti Oz-tarinoita aikuisempaan suuntaan: http://fi.wikipedia.org/wiki/Noita:_L%C3%A4nnen_ilke%C3%A4n_noidan_el%C3%A4m%C3%A4_ja_teot

Hreathemus/NDSL kirjoitti...

Wicked-kirja?! OIJEE!!! Nyt heti lukulistalle tuo ja kaukolainaan mistä ikinä löytyykin! Erittäin suuri kiitos tästä!