Frank Miller: Sin City

Luettu: 3.4.2012
Alkuperäinen nimi: Sin City
Käännös: El Pulpo Flamenco


Kun epäreilu maailma korpeaa, Marv auttaa.

Sin City on samannimisen sarjan ensimmäinen osa. Basin City on pahisten vallassa: poliitikot ja poliisit ovat korruptoituneita, tavikset enemmän tai vähemmän rikollisella polulla. Päähenkilö Marv on ehdonalaisessa ja lääkityksessä oleva korsto, joka erään baarireissun päätteeksi päätyy hotellihuoneeseen kauniin naisen, Goldien, kanssa. Herätessään krapulassa hän löytää Goldien kuolleena vierestään. Poliisit tulevat paikalle liian nopeasti, joten Marv ottaa hatkat ja päättää kostaa Goldien, "jumalattaren", kuoleman. Marv etenee pikkupaskiaisista kohti huippua ja jättää jälkeensä ruumiita. Kalmoja löytyy myös Goldien murhaajan puolelta, kirjaimellisesti.

Tutustuin Millerin sarjakuvaan Sin City -sarjan samannimisen elokuvasovituksen kautta. Jo leffasta alkaen Marv oli suosikkihahmoni: murhaaja, kyllä, mutta ei misogynistinen. En tiedä teistä, mutta minulla tulee joskus kova halu vetää tiettyjä henkilöitä turpiin, ja juuri tämän Marv tekee ja ihan hyvästä syystä. Kaikkein suurin katharsis tulee kuitenkin murhan järjestäneen pomon taposta: sitä lukiessa en voi kun hymyillä ilkeästi ja saada siitä kieroutunutta tyydytystä. Jotain, mitä todellisuus ei minulle suo edes lain puitteissa, paavi kun on valtion päämies vain silloin kun hänelle sopii (eli kun saa ne hyvät puolet ilman ikäviä maallisia velvollisuuksia, kuten ihmisoikeuksien kunnioittamista). Ja pedofiilien massapiilottelu on minusta high class -prostituoidun palkkamurhaa pahempi rikos. Mistä, oi, mistä löytyisi henkilö joka olisi valmis saamaan kuolemantuomion Darth Benedictin murhasta?

Ja sitten Millerin piirrosjälki. En tiedä, miten hän sen tekee, mutta jos tällaista yhdellä piirroskerralla meinaa vetää, niin aika helvetin nerokas on mielikuvitus. Kuvitus on mustavalkoista, kuten Sin Cityn ihmiskuva, ja dialogi täynnä hyviä sitaatteja. Ainut miinus tulee onomatopoetismien käännöksestä: helikopterin lavojen pyöriminenkö "Rakka, rakka, rakka"? No, pientä on valittaminen tästäkään, sen verran hyvä sarja. Ja seuraavat kolme osaa odottavat jo hyllyssä... Sillä välin tekisi mieli katsoa leffa uudestaan (alla traileri). GO MARV!-----

Sin City ei löydy muualta: syynä pääosin lienee tuo edellä mainittu leffasovitus joka tukkii kivasti kaikki sarjakuvan etsintäyritykset. No, on se leffakin hyvä.

Ei kommentteja: