Suzanne Collins: The Hunger Games

Luettu: 27.4.2012

The Hunger Gamesia on hypetetty tässä viime aikoina niin paljon, että on se pakko ainakin ensimmäinen osa lukea, että tietää mistä on kyse.

The Hunger Games (suom. Nälkäpeli) avaa samannimisen trilogian. Olemme lähitulevaisuudessa, Pohjois-Amerikan mantereella jossa entiset valtiot ovat luonnonmullistusten ja sotien johdosta kaatuneet ja muodostaneet uuden, tiukan totalitaristisen valtion nimeltä Panem. Panem on jaettu neljääntoista osaan: on yksi sisällissodassa tuhoutunut vyöhyke no. 13, kaksitoista toimivaa vyöhykettä joista kukin on erikoistunut tuottamaan jotain tiettyä hyödykettä Kapitolille, maan diktatuurin keskukselle, jonka asukkaat asuvat yltäkylläisyyden keskellä. Tämän rinnalla Kapitolin asukkaille tarjoillaan sirkushuveja vuosittain järjestettävän, televisioitavan Nälkäpelin kautta. Kisoissa jokaiselta vyöhykkeeltä arvotaan 12-18-vuotiaiden lasten joukosta yksi tyttö ja yksi poika heitettäväksi teknologian ryydittämälle taisteluareenalle muiden vyöhykkeiden edustajien kanssa jossa joko tappaa tai tulee tapetuksi, ja voittaa voi vain yksi. Vyöhykkeen 12 edustajaksi 74. kisavuonna tulee pikkusiskonsa puolesta 16-vuotias Katniss Everdeen, joka ei ymmärrä kisojen politikointia ja sosiaalisia aspekteja läheskään yhtä hyvin kuin osaa käsitellä jousta ja nuolia. Ikävä kyllä juuri politikoinnilla ja sosiaalisella huoraamisella kisoissa selviää hengissä.

Olen yllättynyt. Monestakin syystä. Ensinnäkin: aikas synkkä ja "aikuinen" aihe perinteisesti sovinnaiseen nuortenkirjallisuuteen tottuneelle. Juoni, joka suurimman osan kirjasta kuvaa tilannetta jossa 24 alaikäistä tappavat toisiaan ei ole ihan tyypillinen aihevalinta, pikemminkin jotain mitä voisi odottaa aikuisille scifisteille. Kenties juuri siksi pidinkin tästä niin paljon; nuoret ovat tulevaisuuden päättäjiä joten on vain hyvä että he voivat saada mahdollisuuden keskustella myös vaikeista asioista, kuten kirjan kuvaamasta sosiaalisesta epäreiluus. Erittäin huomattavaa tämä on vielä siksi, että kirja on amerikkalaisen kirjoittama. Ei ihan Fox News -kamaa, ei. Toiseksi: paljon vetävämpi, kuin olin kuvitellut. Pidän kovastikin dystopia-kuvauksista, mutta tämä on muutamia teknologisia aspekteja lukuunottamatta erittäin realistinen tulevaisuuden skenaario. Kolmanneksi: kirja on hyvin kirjoitettu, vaikkei tokikaan kielellisesti haastavimmasta päästä. Neljänneksi: vihdoinkin on tytöille esikuva, josta ei juurikaan ole minulla valittamista. Katniss on epätäydellinen, puutteellinen, itsenäinen, vihainen, periaatteellinen. Voin motkottaa lähinnä yhdestä asiasta: joku tampio on kustantamossa saanut päähänsä, että Stephenie "misogynistisen uskonnollisen patriarkaalisen yhteiskunnan teiniaivojen pääpesijä jonka mielestä uhkailu, eristäytyminen ja väkivalta ovat olennainen osa ideaalia parisuhdetta" Meyerin suositus pitää iskea siihen etukanteen! Ei sovi tämän kirjan arvolle ollenkaan, viestiin vielä vähemmän. Helvetti: Panemin todellisuudessa Meyer on kapitolilainen, joka hurraa kun orjien nälkiintyneet lapset tappavat toisensa tosi-teeveessä!!!

Ja sitten vedetään henkeä ja lasketaan neljäänkymmeneenkahteen.

Jos et siis ole vielä kirjaa lukenut, lue nyt ainakin tämä ensimmäinen osa. Tämä on post-Potter -aikakaudella jopa hypetyksensä ansainnut kirjasarja!

Ai niin: olen Team Katniss. Helvettiin nuo saatanan pakkoparittamiset, perkele! Ja tässä vielä amerikkalaisteinien kommentteja leffan traileriin. Henkilökohtaisesti: kirja on parempi.-----

The Hunger Games muualla:
Helsingin Sanomat
Kirjavinkit.fi
Luettuja maailmoja -blogi
P.S. Rakastan kirjoja -blogi
Kirjaston Kummitus -blogi

5 kommenttia:

Salla kirjoitti...

Täähän oli painava suositus! Pitänee minunkin ottaa listalle, kunhan edelliset pinot pienenevät. Ja varmaan englanniksi, niin ei tartte pelätä onko suomennos täynnä anglismeja.

Booksy kirjoitti...

Kivaa että sinäkin tykkäsit tästä. Jotkut ovat pitäneet tätä liian itsestäänselvänä, mutta minusta tamä oli hyvä lukukokemus. Hienoa vimmaa ja Katniss on mainio päähenkilö. Leffakin olisi kiva nähdä.

Anki kirjoitti...

Tämä odottelee minua kirjahyllyssä oikeaa hetkeä. Hyvä tietää, että kannattaa lukea. :)

PS: Olisiko mahdollista, että ottaisit sanavahvistuksen pois? Hidastaa viestin lähetystä ja monesti nuo tekstit ovat niin sekavia, etten osaa toistaa niitä...

marjis kirjoitti...

Nälkäpeli on mahtava! Mut saa kelkkaansa kyllä välillä liiankin helposti, joten on hyvä lukea näitä tiukempien arvioitsijoiden mielipiteitä välillä. :D

Hreathemus/NDSL kirjoitti...

Salla: Saapi nähdä, onko suosituksella kunnon perustukset. :) En ole suomennoksen laadusta tietoinen, pitää katsoa jos joskus lukisi tämän ekan suomeksikin.

Booksy: Minusta tässä ei ole mitään itsestäänselvää ihmisen julmuutta lukuunottamatta. Ja kyllähän tuota leffaa katsoo, vaikkei se kirjan tasolle ylläkään.

Anki: Kyllä kannattaa, joo. Saapi nähdä mitä sinä siitä mietit. Otin muuten nuo sanavahvistukset pois. Sitä ei itse tajua, millaisia ovat kun ei niitä näe. Joskus on tullut itsekin niitä kirottua ainakin GoodReadsin puolella kun kahdesta sanasta toinen on aivan sekava.

Marjis: Ai ole tiukka arvostelija.. okei, otan tuon kohteliaisuutena! Ja kelkaan voi saada mutkin helposti mutta mun pitäminen kyydissä onkin sitten jo aika vaativa homma. :D