Jeff Lindsay: Double Dexter

Luettu: 29.8.2012

Dexter is Deliciousin jälkeen heti toinen Dexter.

Double Dexter (ei suomennettu) tuo skenaarion, jota Deximme on yrittänyt viimeiseen asti välttää: hän jää verekseltään kiinni. Kesken Puffalump-pellen eli Steve Valentinen viipaloinnin ikkunan takaa näkyy liikettä ja ennen kuin Dexter saa silminnäkijän kiinni, tämä katoaa yöhön renkaat kirskuen ja auton takavalot vilkkuen. Jostain syystä Dexterin oven läpi ei seuraavana aamuna ryskääkkään karhuryhmä rynkkyineen vaan painostaa hiljaisuus ja odotus jatkuu. Kunnen Dexter saa työosoitteeseensa postia: linkki blogiin, jossa hänen todistajansa kertoo kaiken, nimineen ja kuvineen. Ja tyypin tavoite: ensin ahdistaa Dexter nurkkaan, vainota tätä rikospaikoille, kiusata viimeiseen asti paljastumisen uhan ollessa koko ajan päällä, kunnes hän tappaisi Dexterin.

Mielenkiintoinen konstepti, joskaan hieman hankalasti uskottavissa. Niin, tasan kuinka älyvapaa on idea kiusata tieten tahtoen selvästikin älykästä -ja erittäin kauan virkavallan tutkan ulkopuolella pysynyttä- sarjamurhaajaa? Ja jos joku oikeasti pystyisi selvittämään tappajan henkilöllisyyden, kotiosoitteet, rutiinit ynnä muut, hänen on täytynyt huomata myös uhrien murhataustat. Ja tästä huolimatta tyyppi pitää itseään jonkinlaisena oikeutettuna kostajana. No, okei, Dexterin vainoaja on persoonaltaan vähintään kyseenalainen ja loppua kohden ihan vain psykoottinen (ja moraalisesti tarkasteltuna Dexteriä pahempi), joten ehkä hän omassa mielessään on oikeassa. Kävelevä kognitiivinen dissonanssi, perkele.

Double Dexter on hieman Deliciousiä parempi, muttei paljon. En iedä jaksanko käyttää aikaa enää sarjan seuraavaan kirjaan (näilä näkymin julkaistaan oskus 2014 aikana), tuskin. Varsinkaan kun voin katsoa Dexin TV-versiota, joka on niin paljon parempi. Ei siksi, että TV-sarjan juonen suunta olisi jotenkin kirjasarjan juonta parempi (no, ehkä hieman), mutta TV-sarjan kirjoittajat saavat Dexterin hahmosta paljon enemmän irti. The apprentice has outwitted the master.

-----

Double Dexter muualla:
Bookreporter (englanniksi)
LitReactor (englanniksi)

Ei kommentteja: