Se semi-pakollinen vuosikatsaus.

Otin Sallasta esimerkkiä ja lähdin leikkimään Excelillä. Ilmeni kuitenkin turhan monta teknistä ongelmaa ihan taulukoista Bloggeriin asti, joten joudumme etenemään perinteisellä listauksella.

Sukupuolijakauma ei ole ollenkaan hyvä. Suurin osa (=51) luetuista on miesten kirjoittamia, naiskirjailijoiden osuus on 40 prosentissa (22 kirjaa) ja sekasukupuolisia teoksia on kolme kappaletta. Aijaijai...

Kielijakauma on hieman parempi. Suomeksi luin 31 kirjaa, englanniksi 45. Tosin se fakta että äidinkieleni on vähemmistössä häiritsee. En voi edes vedota huonoon saatavuuteen kuin jos asuisin ulkomailla. Englanniksi ja suomeksi lukemieni kirjojen jakaumaa olen yrittänyt jo useamman vuoden saada tasapainoon; selkeästi tänäkään vuonna tätä ei ole saavutettu. No, luen tällä hetkellä (tammikuu 2013) yhtä kirjaa ruotsiksi ja tulevan kesän projektiksi olen valinnut erään tunnetun 1700-luvun fyysikon latinankielisen scifi-tarinan kääntämisen, joten toivon mukaan ainakin saan kielivalikoimaa laajemmaksi vaikken suomi-englanti -tasapainoa saisikaan aikaiseksi.

Kielijakaumasta puheen ollen: käännös/alkuperäinen -jakauma on ihan OK: käännöksiä lukemistani kirjoista oli 19. Kääntäjänä pitäisi varmaan panostaa useamman käännöksen lukemista. Onneksi on kirjallinen maailmanvalloitus. Käännösten lähtökielten jakauma yllätti. Odotin englannin ja ruotsin dominointia, mutta paalupaikan veikin ranska! Eri kieliä on kuitenkin yhdeksän, joten variointia ainakin on. Lista näyttää tältä:

Ranska: 4
Japani/englanti: 3
Ruotsi/korea/kreikka: 2
Norja/italia/venäjä: 1

Haasteiden osalta olikin huonompi vuosi. Scifi-haasteen sain suoritettua kokonaisuudessaan, joskin puolet haasteen kirjoista on edelleen bloggaamatta ja haasteen loppukokoaminen odotuttaa vielä itseään. Tämän haasteen hyvänä puolena oli paitsi tiettyjen populaarikirjallisuuden klassikkojen lukeminen, myös innostus lukea muitakin scifi-kirjoja. Aika monta löytöäkin tuli vastaan. Nobel-haaste oli koko vuoden tauolla, mutta sen sijaan Klassikkohaaste eteni kivasti, osin scifi-haasteen takia (muutama kirja molemmissa haasteissa). Kirjallisessa maailmanvalloituksessa ei kokonaisuuteen nähden tapahtunut suuria saavutuksia, mutta minulle sopii yhdenkin maan valloittaminen! Sentissä on miljoonan alku ja silleen... Shakespeare oli Nobelin tavoin tauolla, mutta päätin että luen tulevana vuonna ainakin Midsummer Night's Dreamin juhannuksena. Macbethin luin viitisen vuotta sitten erästä kurssia varten, mutta se oli yllättävän hieno, joten taidan palata tuon skottipariskunnan pariin jossain vaiheessa. Tulevan vuoden ensimmäiseen puoliskoon olen jo ahtanut yhden uuden haasteen: hdcaniksen lanseeraaman Lukudiplomihaasteen (em. ruotsinkielinen kirja kuuluu tähän haasteeseen), jonka päätös on koulujen päättöjuhlien aikaan. Toivottavasti onnistuu! Koko vuoden lukusaldon piti muuten olla sata kirjaa (á la GoodReads), joka jäi kuitenkin 76 kirjaan. Tut tut!

Tästä jatketaan uutta vuotta kohti, jahka saan edelliset kirjat arvosteltua. :)

Ei kommentteja: