Jeanette Winterson: Oranges Are Not the Only Fruit

Luettu: 21.10.2007
Tämän kirjan alkuperä onkin aiempia mielenkiintoisempi. Tämä on ensimmäinen lukuvinkki, jonka poimin televisiosarja Bad Girlsin hahmolta Nikki Wadelta. Oranges Are Not the Only Fruit (suomennettu nimellä Ei appelsiini ole ainoa hedelmä) päätyi nopeasti lukulistalleni siitä yksinkertaisesta syystä, että se on HLBT-piireissä tunnustettu klassikoksi.
Oranges Are Not the Only Fruit kertoo kiihkouskovaisen naisen adoptoimasta Jeanettesta, jonka äiti ja tämän evankelinen piiri uskoo Jeanetten olevan ennaltamäärätty lähetyssaarnaajan tehtävään. Kasvaessaan Jeanette alkaa löytää seksuaalisuuttaan ja hänellä on äitinsä suureksi kauhuksi tyttöystävä; äiti päättääkin tehdä jotain Saatanan viekoitteleman tyttärelleen ja Jeanette tyttöystävineen päätyy manauksen kohteiksi.
Uskonnollisuus on keskeinen teema kirjassa, jopa luvut on nimetty Raamatun kirjojen mukaan. Mikäli tuntisi Raamatun paremmin, voisin myös paremmin perustella olettamukseni, että kyseiset Raamatun osat kuvastavat tietyllä tasolla kunkin luvun tapahtumia. Oranges Are Not the Only Fruit on kasvuromaani, bildungsroman, ja kuvastaa näin ollen myös Jeanetten kasvua itsensä hyväksyväksi aikuiseksi lapsuuden taakkaa mukanaan kantaen. Vaikka aiheen luulisi tekevän kirjasta hieman ahdistavan ja traagisen, on se mielestäni enemmänkin -amerikkalaisten draamasarjojen vakioadjektiivia käyttäen- lämminhenkinen ja hauskakin. Tästä tulee hyvälle tuulelle.