Zoë Heller: Notes on a Scandal

Luettu: 22.3.2008

Notes on a Scandal tarttui käsiini puolivahingossa: kun kannessa on Judi Dench ja Cate Blanchett, on se pakko lukea. Kirja on itse asiassa julkaistu jo vuonna 2003, mutta kun kirjasta tehtiin elokuva (em. näyttelijät pääosissa), se nousi uudestaan painatukseen.

Pian eläkkeelle jäävä Barbara Covett opettaa historiaa yläasteella, jonne saapuu uusi ja kokematon kuvaamataidon opettaja Sheba Hart. Covett jää Sheban pauloihin samalla tavalla kuin kaikki muutkin, mutta paljon äärimmäisellä tavalla. Barbara raivaa tieltä kaikki muut, jotka häiritsevät hänen ja Sheban ystävyyssuhdetta, ja hänen lojaalisuutensa Shebaan on intohimoinen ja vankkumaton... kunnes Barbara saa tietää, että Sheballa on seksisuhde yhden oppilaansa kanssa. Barbarasta tulee Sheban kovaäänisin puolustaja, kun juttu paljastuu ja pojan vanhemmat vetävät Sheban oikeuteen syytteenä alaikäiseen sekaantuminen. Barbaran motiivit eivät kuitenkaan ole kovin puhtaat, Barbaran haluaman lopputuloksen takaamiseksi käytetyistä metodeista puhumattakaan. Sheba alkaa pikku hiljaa oppia, että ystävä voi olla hyvin petollinen.

Notes on a Scandal on ihan hyvin kirjoitettu ja juonikaan ei ole pahempi. Kirja ei kuitenkaan nousse Nabokovin Lolitan tasolle kirjallisuusklassikkona. Ainakin minut se jätti yllättävän kylmäksi, vaikka kirjan kirjoittaminen Barbaran päiväkirjamerkintöjen kautta olikin ihan toimiva ratkaisu. Ei Notes on a Scandal varsinaisesti paperin tuhlaamista ollut, mutta jotenkin en saa oikein kiinni siitä, miksi kirja on joidenkin mielestä yllättävä tai hauska. En myöskään pidä Barbara Covettin hahmoa niin pahana, kuin ilmeisesti monet ammattikriitikot. Ehkä olen tosikko, joka keskittyy mieluummin ns. vakavaan "kärsimyskirjallisuuteen". No, tulipa luettua.