Charles Dickens: Hard Times

Luettu: 6.7.2008

Erään kurssin satoa taas vaihteeksi. Itse asiassa luin Hard Timesin jo kertaalleen keväällä 2007 erästä kurssia varten, mutta toivoin saavani tällä lukukerralla siitä enemmän irti nyt kun on kirjallisuuden historian kurssit käyty. Onnistuu teoksen kulttuurinen ja ajallinen sijoittaminen ja tulkinta paremmin.

Hard Times (suom. Kovia aikoja) kuvaa viktoriaanisen kaupungin ylilyötynä faktojen kehtona: mitään typeryyksiä kuten kirkkoa, huvituksia, tunteilua tai -mikäli ala silloin olisi ollut olemassa- psykologiaa ei kaivata vaan kaiken tulee perustua faktoihin, joka on "The one thing needful". Ei liene yllätys, että myös avioliitot perustuvat järkeen, vaikkakin eräs henkilöistä käyttää muiden tosissaan ottamaa faktapohjaisuutta hyväksi. Tunteiden ja rationaalisuuden (miksi näiden pitäisi olla toistensa vastakohtia?) konfliktin lisäksi Hard Times ottaa kantaa teollistumiseen, ja erityisesti työläisten ja pomoportaan vääristynyttä suhdetta. Tästä kertoo jo pomojen antamasta kutsumanimestä työntekijöilleen: Hands, kädet. Heille työntekijät ovat vain käsiä, ei muuta, ei varsinkaan henkilöitä.

Hard Times herätti aikoinaan sosiaalisen näkökulmansa takia kohua. Mielestäni teksti ei näiltä osin ole edelleenkään vanhentunut, etenkin kun ottaa huomioon erinnäiset YT-neuvottelut ja systemaattiset lomautukset ja ulkoistamiset. Nykyään mottona ei suinkaan tunnnu olevan "Facts, the one thing needful" vaan "Money, the one thing needful". Kuka siinä mistään etiikasta jaksaa piipittää?