Jared Diamond: Miksi seksi on hauskaa?

Luettu: 9.7.2008
Alkuperäinen nimi: Why Is Sex Fun? - The Evolution of Human Sexuality
Käännös: Tiina Ohinmaa

Tiede-lehdessä oli kesällä juttu, jossa kuuluisat tieteentekijät antoivat kesälukemiseksi kirjavinkkejä. Tähtitieteilijä Esko Valtoja totesi jotenkin seuraavasti, että "jos ei ole lukenut Jared Diamondin trilogiaa (I Tykit, taudit ja teräs, II Kolmas simpanssi ja III Romahdus), ei ole mitään valtuuksia sanoa mistään mitään". No, tästä sisuuntuneena oli pakko tutustua Valtojan mainitsemaan trilogiaan ja katsoa, onko kyseisiä opuksia kirjastoissa. Oli, mutta lukeminen siirtyi myöhemmäksi. Samassa rytäkässä törmäsin Miksi seksi on hauskaa? -kirjaan, joka ihan jo otsikon takia oli pakko lukaista.

Diamond, yksi kuuluisimmista tutkijoista fysiologian ja geologian saralla, käsittelee teoksessaan hauskasti läpi erilaisia ihmisen seksuaalisuuteen kuuluvia osasia. Itse kirjan nimen otsikkoon teksti ei ainakaan suoranaisesti vastaa, mutta sen seitsemän lukua käyvät läpi muun muassa ei-verbaalisen viestinnän, sukupuolten välisen ikiaikaisen taistelun, miesten rintaruokinnan mahdollisuuden (kyllä, se on mahdollista!), naisten menopaussin evoluution sekä henkilökohtaisen suosikkini, miesten olemassaolon oikeutus (käsitellyn tapaustutkimuksen perusteella sitä ei oikein ole: miehet ovat ylikasvaneita, ikävä kyllä sekä puhuvia että itsenäisesti toimivia siittiötehtaita; luontoäiti, korjaathan virheesi pian, jooko?). Erityisen hauskaa luettavaa on myös peniksen evoluutio: kyseessä on miesten perusmacho tapa kilpailla toistensa kanssa. Lisäksi kävi ilmi, että miehet ovat vihdoin keksineet sen, mitä naiset ovat tienneet jo kauan: suurin osa heteronaisista ei saa orgasmia yhdynnässä (ja nimenomaan yhdynnässä, sillä miehille mikään muu seksin muoto ei ole "oikeaa" seksiä). No, kuka nyt voi olettaa naisen saavan keskimäärin neljässä minuutissa (tämäkin luku Diamondilta) orgasmin... paitsi tietysti todellisen ekspertin, siis toisen naisen, kanssa. Tämän jälkeen suurimpana kysymysmerkkinä on se, miksi heteronaisia enää ylipäätään on.

Tieteen popularisoinnin piirissä Miksi seksi on hauskaa? on yksi parhaiten kirjoitetuista teksteistä. Kaikki tietävät, että seksi kiinnostaa kaikkia, erityisesti niitä joilla seksuaalisuus on hyvin yhteisönsä takia hyvin rajattua, joten voinee olettaa, että kirjaston hämärässä nurkassa tätä kirjaa selaillaan hyvinkin tiiviiseen tahtiin. Parasta tässä on tietysti se, että tieteellinen ajattelutapa, todisteiden käyttö ja niiden pohjalta loogisten tulkintojen tekeminen, tulevat tutuiksi myös niille, jotka evoluution ajatusta eniten karsastavat ja joilla näin on koko teoriasta täysin mutu-tuntumalla rakennettu "totuus".