Italo Calvino: Koko kosmokomiikka

Luettu: 21.8.2008
Alkuperäinen nimi: Tutte le Cosmocomiche
Käännös: Liisa Ryömä


Tämänkin kirjan vinkki on mysteeri. Minulla ei ole vähäisintäkään muistikuvaa, mistä olen tämänkin poiminut, sillä ainakaan en ollut Calvinosta juuri tätä aiemmin kuullut. Joka tapauksessa varasin kirjastosta nimenomaan Koko kosmokomiikan, joten selvästikin takana on kirja-arvostelu tai blogiteksti. (Lisäys: kyseessä on ensimmäinen kirjavinkki Tiede 7/2008 -lehdestä, vinkkaajana ursalainen Tuukka Perhoniemi.)

Koko kosmokomikka on kokoelma Calvinon kirjoittamia novelleja, joista suurimmassa osassa seikkailee ikiaikainen muuttuja, olento nimeltä Qfwfq (lausumiselle saanee soveltaa kymrin tuntemusta tai mielikuvitusta). Ensimmäinen puolisko kirjasta on jo ennestää Kosmokomiikka-nimen alla julkaista kokoelma, ja nyt tätä on täydennetty toisella tusinan sarjalla novelleja samasta aiheesta. Qfwfq kertoo ajasta ennen aikaa, elämästä dinosaurusten kanssa, alkuräjähdys, Kuun loitontuminen Maasta... ja muita vastaavia korkealentoisia aihevalintoja. Kaikkein selvimmin itselleni piirtyy piirre, joka Qfwfqn myötä voinee julistaa universaaliksi: miesten omistushalun naisista, ja juuri tämä osa on se, joka saa suhtautumaan mihin tahansa kirjaan vastakarvaan, Calvino mukaanluettuna.

Sanoakseni Koko kosmokomiikasta jotain positiivista, minun on pakko myöntää, että erinnäisten tieteellisten faktojen (jokaisen luvun alussa) on perusteella on saatu kasattua aikas mielenkiintoisia juttuja. Tämän takia sainkin luettua kirjan loppuun melko nopeasti, vaikka yleisasenteeni oli.. no, nihkeä. Yleisesti ottaen ensimmäinen puolisko meni melko jouhevasti, mutta toinen puolisko oli jo enemmän kalanmaksaöljyn juontia. Ilmeisesti ainakin Ina* piti Koko kosmokomiikasta kovasti, joten päädyn toteamaan että Calvinon huumori on Douglas Adamsin italialaisvastine: joko sitä tajuaa tai ei tajua. Minä en tajua, joten tuttavuuteni Calvinon kanssa päättynee tähän.

*) http://inahduskirjat.blogspot.com/2008/10/italo-calvino-koko-kosmokomiikka.html