Lemony Snicket: Surkeiden sattumusten sarja - osat 5-13

Okei, ei näistä kaikista irtoa niin paljon sanottavaa, että jaksaisin kirjoittaa kaikille osille omat tekstinsä. Näin ollen laitan loput, siis osat 5-13 tähän samaan tavallista pidempään postaukseen.

Nimi: Omituinen opinahjo
Luettu: 17.8.2008
Alkuperäinen nimi: The Austere Academy
Käännös: Marja Helanen-Ahtola

Tällä kertaa Baudelairen lasten väliaikaisena majoituspaikkana toimii sisäoppilaitos ja sen vaja, koska omistaja ei pidä lasten naamavärkeistä. Sama ongelma on koulun epävirallisella kiusaajalla, joka erityisesti ei pidä kolmikosta näiden orpoden takia. Vain koulun toinen orposisaruskaksikko, kaksoset Duncan ja Isadora Quagmire, ystävystyy Baudelairien kanssa. Olaf panee taas kapuloita rattaisiin, tällä kertaa sadistisena liikunnanopettajana. Suunnitelmien mennessä päin mäntyä Olaf kaappaa Quagmiren kaksoset, jotka ovat juuri tulossa selittämään Baudelaireille jotain löytämäänsä, jotain tärkeää molempien sisarusten vanhempia koskevaa tutkittuaan kreivi Olafin taustoja. Baudelairen lapset jäävät perään katsomaan Olafin poistumista Duncanin huutaessa "V.P.K.".

Nimi: Haamuhissi
Luettu: 19.8.2008
Alkuperäinen nimi: The Ersatz Elevator
Käännös: Marja Helanen-Ahtola


Baudelairet löytävät itsensä entistä kaukaisimpien sukulaisten nurkista, tällä kertaa vanhan kotikaupunkinsa oudossa kaupunginosassa, jossa kasvattivanhemmiksi iskeytyy Esmé ja Jerome Kurjimo, pariskunta jonka elämän tärkein saavutus on kulissien ylläpito: aina pitää olla sitä mikä on "viimeisintä huutoa" ruoasta vaatteisiin, oli se sitten kuinka naurettavaa tahansa. Kreivi Olaf tuppautuu kuvioihin "trendikkäänä" Günterinä. V.P.K:n arvoitus laajenee entisestään. Günter/Olaf ottaa hatkat uuden tyttöystävänsä, Esmé Kurjimon, kanssa. Kolmikko on päättänyt pelastaa Quagmiret, ja ovat taas omillaan.

Nimi: Kelvoton kylä
Luettu: 23.8.2008
Alkuperäinen nimi: The Vile Village
Käännös: Marja Helanen-Ahtola


Baudelairet päätyvät kokonaisen kylän huollettavaksi. Huolto ei vain ota toimiakseen, sillä ennen pitkää kolmikko päätyy kylän vankilaan kreivi Olafin murhasta syytettyinä, samaan aikaan kun vainaja astelee tapausta tutkivan etsivän hahmossa pitkin kylää. Kolmikko pakenee vankilasta ja selvittävät heitä vaivanneen runonpätkien arvoituksen: ne ovat Quagmireilta! He tapaavat toisensa lyhyesti, ja Baudelairet saavat kuulla että mies jonka murhasta heitä syytettiin on Lemony Snicketin veli Jacques. Sisarukset joutuvat kuitenkin pakenemaan kumpikin vastakkaisiin suuntiin: Quagmiret Olafin kynsistä, Baudelairet kyläläisten kynsistä, sillä jälkimmäiset uskovat edelleen kolmikon olevan Jacquesin kuoleman takana.

Nimi: Painajaisten parantola
Luettu: 24.8.2008
Alkuperäinen nimi: The Hostile Hospital
Käännös: Marja Helanen-Ahtola


Baudelairet ovat nyt rikoksesta epäiltyjä vankikarkureita ja kiinnijäämisen estääkseen he värväytyvät töihin sairaalaan väärin nimin. Kreivi Olaf seuraa kolmikkoa sairaalaan asti, tällä kertaa lääkärin valepuvussa. Baudelairet jatkavat V.P.K:n mysteerin selvittämistä, etsien ympäriltään kaikkea kyseisen kirjainyhdistelmän kanssa toimivia järjestöjä. Baudelairet ovat töissä sairaalan arkistossa, josta he saavat selville lisää Olafista, Quagmireista ja omista vanhemmistaan. Ikävä kyllä, ennen kuin asia selkenee, Olaf paljastaa kolmikon vankikarkureiksi ja Baudelairet joutuvat pakenemaan sairaalan pihasta lähtevän sirkusvaunujen mukana.

Nimi: Tihutöiden tivoli
Luettu: 30.8.2008
Alkuperäinen nimi: The Carnivorous Carnival
Käännös: Marja Helanen-Ahtola


Edellisen osan päätteksi Baudelairet pakenevat sirkuksen mukana. Välttyäkseen paljastumasta uudelleen, he naamioituvat sirkusfriikeiksi ja pestautuvat sinne töihin. Myös Olaf on mukana sirkuksessa, ja konsultiodessaan sirkuksen selvänäkijää tulee paljastaneeksi Baudelaireille heidän vanhempiensa mahdollisen olinpaikan läheisillä vuorilla. Lopun kaaoksessa sirkuksen varsinaiset friikit päättävät ryhtyä Olafin kätyreiksi paremman elämän toivossa ja Baudelairet joutuvat taas pakenemaan, tällä kertaa ilman Sunnya, jonka kreivi Olaf ja kumppaninsa ovat kaapanneet.

Nimi: Luikurin liuku
Luettu: 31.8.2008
Alkuperäinen nimi: The Slippery Slope
Käännös: Marja Helanen-Ahtola


Violet ja Klaus Baudelaire pakenevat Olafin joukkoja vuorille, joilla huhujen mukaan toinen Baudelairen kuolleeksi oletettu vanhempi oleskelisi. Alkaa nousu, jonka aikana Baudelairet joutuvat nokakkain entisen kiusaajansa kanssa Omituisesta Opinahjosta sekä Quagmiren kaksosten kuolleeksi oletettuun veljeen, Quiggleyyn. V.P.K. paljastuu vapaapalokunnaksi, jonka jäseniä Baudelairen kolmikon vanhemmat olivat. He löytävät myös järjestön entisen päämajan vuoren huipulla, mutta vaikka se on palanut lähes kokonaan lapset löytävät sieltä vielä vihjeitä V.P.K:n salaisuuteen. Violet, Klaus ja Quiggley onnistuvat saamaan Sunnyn takaisin, mutta samalla Baudelairet joutuvat eroon Quiggleysta ja joutuvat veden varaan.

Nimi: Synkkä syöveri
Luettu: 2.9.2008
Alkuperäinen nimi: The Grim Grotto
Käännös: Marja Helanen-Ahtola


Pudotessaan virran mukana vuorilta alas, Baudelairet pelastaa omalaatuinen seilori, Queequeg-sukellusveneen kapteeni ja tämän sukulaistyttö Fiona. Kapteeni paljastuu V.P.K:n entiseksi jäseneksi ja Baudelairen vanhempien ystäväksi. Olaf kuitenkaan ei anna vieläkään periksi, vaan jahtaa Baudelaireja myös veden alle, tällä kertaa oman omituisen sukellusveneensä kapteenina. Olafin sukellusvene kaappaa Queequegin ja pakottaa Baudelairet taas pakomatkalle.

Nimi: Ratkaisun rajoilla
Luettu: 4.9.2008
Alkuperäinen nimi: The Penultimate Peril
Käännös: Marja Helanen-Ahtola


Baudelairet pestautuvat Hotelli Ratkaisun palveluskuntaan huomatakseen, että hotelli on täynnä heille edellisistä osista tuttuja henkilöitä. Vanhempiensa mysteerin hankaloittuu, kun Olaf porukoineen saapuu hotellille ja päättyvät polttamaan sen maan tasalle.

Nimi: Loppu
Luettu: 6.9.2008
Alkuperäinen nimi: The End
Käännös: Marja Helanen-Ahtola


Baudelairet ja Olaf rantautuvat myrskyn jäljiltä oudolle saarelle, jonka Olaf ensitöikseen julistaa vaatimattomasti Olafinmaaksi ja itsensä sen kuninkaaksi. Saari on ikävä kyllä jo asuttu ja asujaimisto on kaiken kaikkiaan hyvin outo. Saaren kuningas mainitsee useaan otteeseen vahingossa tuntevansa Baudelairen lasten taustoja ja se saa lapset hyvin epäluuloisiksi. Saarelle ajautuu myös raskaana oleva Kit Snicket, joka saa kreivi Olafissa esiin hyvin outoja piirteitä. Kit kuolee synnytykseen, ja kun kaikki muut saarelaiset lähtevät, Baudelairet jäävät saarelle kasvattamaan Kitin lasta. Lopulta hekin lähtevät kohti aavaa tuntemattomaa lapsen mukaan nimetyllä veneellä.