Luettu: 26.10.2008
Tiesin Jotunin klassikkoasemasta jo pitkään, mutta ainuttakaan tekstiä en saanut luetuksi ennen erään kurssikirjani, Sain roolin johon en mahdu - Suomalaisen naiskirjallisuuden linjoja (toim. Marja-Liisa Nevala), lukua Jotunista ja hänen teksteistään. Kuvaus Huojuvasta talosta oli niin intensiivinen ja osin omakohtainen, että oli pakko saada lukea se alusta loppuun itse.
Huojuva talo kuvaa 1930-luvulla naimisiin meneviä Leaa ja Eeroa. Lea kuvittelee olevansa nyt täydellinen: hyvä ja varakaskin mies, hieno koti ja pian lapsiakin varmasti tulossa. Pian kuitenkin selviää Eeron todellinen karva: hän hakkaa, kiduttaa ja pettää vaimoaan jatkuvasti ja kaikki on aina Lean omaa syytä. Lea saa aikanaan lapsia, joista yksi kuolee ennen syntymää Eeron pahoinpitelyn tuloksena. Lean ystäväpiiri on harva eikä omasta perheestäkään ole juuri apua, sillä Lean avioliiton myötä välit vanhempiin ovat katkenneet, kuten avioliiton myötä oli tapana. Vasta Eeron ajettua itsensä umpikujaan ja yritettyä pahoinpidellä rakastajaansa Lea pääsee vihdoin irti perhehelvetistään ja itsenäistyy.
Huojuvassa talossa on kaksi keskeistä teemaa: toisaalta Jotuni kuvaa yksilön näkökulmasta perheen sisäistä pahoinpitelyä, toisaalta hän siirtää fokuksen ajoittain yleisempään, naisen asemaan avioliitossa ja yhteiskunnassa. Ensimmäistä lukiessa alan osin -en tosin vieläkään täydellisesti- ymmärtämään äitini ratkaisua pysyä yhdessä isäni kanssa; jälkimmäistä lukiessa tuntuu, kuin se kuvaisi tätäkin päivää, sillä edelleen naiset ovat niitä, joiden työelämä katkeaa lapsiin ja jonka taloudellinen ja henkinen itsenäisyys joko katkeaa kokonaan tai joutuu ainakin jäähylle, riippuvaiseksi miehestä. Vaikkei tänäpäivänä kulissien ylläpito ole ihan niin tärkeää kuin 80 vuotta sitten, se on edelleen tärkeää: perheväkivallan uhreja syyllistetään mikäli he uskaltavat apua keneltäkään pyytää, nainen jää aina miehestä riippuvaiseksi koska suurin osa vanhempainvapaasta on edelleen äitiysvapaita, lasten takia naisten urakehitys katkeaa, nainen on se, jonka pitäisi pitää perhe koossa, sillä mikään ei ole koskaan miehen syytä. Huojuva talo julkaistiin postuumisti, sillä Jotuni itse tai myöhemmin hänen sisarensa ei halunnut sitä julkaista polemiikin pelossa. Keskustelua se aiheuttikin, mutta hyvästä syystä. Huojuvan talon tulisi olla kirjallisuuden opintoja peruskoulussa tai edes lukiossa. Asian ratkaisun ensimmäinen askel on ongelman olemassaolon tunnustaminen ja kirjallisuus toimii tässä erinomaisesti.