Val McDermid: The Wire in the Blood

Luettu: 30.10.2008

Tony Hill/Carol Jordan -sarja jatkuu. Tällä kertaa vuorossa on sarjan toinen osa, The Wire in the Blood (suom. Kahlekuningas).

The Wire in the Blood -kirjassa, joka on saanut nimensä T.S. Eliotin runosta, psykologi Tony Hill antaa opiskelijaryhmälleen tehtävän: tässä lauma parina viime vuonna kadonneita nuoria, yrittäkää saada kasaan profiili mahdollisesta rikoksesta. Eräs opiskelijoista huomaa yhteneväisyyksiä, mutta Tony ja rikosetsivä Carol Jordan alkavat selvittää sarjaa nuorten tyttöjen murhia vasta, kun opiskelija itse löydetään murhattuna. Tekijä on kaiken logiikan mukaan kuuluisa TV-kasvo, mutta miten se todistetaan?

McDermid jatkaa The Mermaids Singingistä tuttua tekniikkaa päästää lukija tappajan mielenliikkeisiin ja murhahetkiin. Toisin kuin edeltäjässään ja monissa muissa dekkareissa, McDermid paljastaa murhaajan henkilöllisyyden heti sekä lukijalle että hahmoilleen, joten kirjan kantavana voimana on Tonyn ja Carolin mahdottomalta vaikuttava tehtävä saada kotiäitien ja teinityttöjen idoli, Jacko Vance, vastuuseen teoistaan, mieluiten ennen seuraavaa murhaa. Vaikka juoni yhtäkkiseltään kuulostaakin oudolta, se toimii. The Wire in the Blood piti taas lukea mahdollisimman nopeasti yöunien kustannuksella, sillä McDermidin kirjoitustavassa vain on sitä jotain. Vaikka loppuratkaisu onkin alusta asti selvillä, se ei jotenkin vain haittaa, vaan McDermid pitää lukijaa niin sanotusti otteessaan muilla keinoin. Ei ihan niin hyvä kuin The Mermaids Singing, mutta kyllä muutkin McDermidin toistaiseksi neljästä Hill/Jordan-teoksesta lukea.