Michael Chabon: Wonder Boys

Luettu: 18.10.2009

Curtis Hansonin leffaversio Wonder Boys -kirjasta (ei suomennettu) on yksi parhaita elokuvia, mitä olen koskaan nähnyt. Toisin kuin monet muut itseään komediana mainostavat elokuvat, Wonder Boys on oikeasti hauska.

Se kuvaa keski-ikäisen kirjailija/luennoitsija Grady Trippin yhtä viikonloppua. Yliopiston järjestämä kirjallisuustapahtuma kokoaa yhteen aloittelevia ja julkaisevia kirjailijoita sekä kustantajia, mukaan lukien Trippin kustantajan joka on tulossa tutustumaan Trippin aiottua pidempää venähtänyttä ja edelleen kesken olevaa kakkosromaania. Viikonlopun aikana Gradyn elämä heittää häränpyllyä: vaimo lähtee ja rakastajatar, yliopiston rehtori, ilmoittaa olevansa raskaana. Yksi opiskelijoista, ekstentrinen mutta lahjakas James Leer, sekoittaa soppaa vielä entisestään.

Pakko tunnustaa: Wonder Boysin leffaversio on parempi. Kirjallisessa versiossa vain ei ole samanlaista tempoa pitää kiinnostusta yllä, ja eräät juonikulut ovat hämmentäviä, etenkin kun hahmot ovat suoraan elokuvasta (tiedän, ei saisi tehdä näin, mutta en voi sille mitään että Tripp on Michael Douglas ja James Leer Tobey Maguire jne!). Kirjoituksessa ei itsessään ole mitään vikaa, mutta tämä vahvistaa säännön: älä katso elokuvaa (= jonkun toisen valmista tulkintaa tekstistä) ennen elokuvan perustana käytetyn tekstin lukemista.