Richard Dawkins: The God Delusion

Luettu: 7.12.2008


The God of the Old Testament is arguably the most unplesant character in all fiction: jealous and proud of it; a petty, unjust, unforgiving control-freak; a vindictive, bloodthirsty ethnic cleanser; a misogynist, homophobic, racist, infanticidal, genocidal, filicidal, pestilential, megalomaniacal, sadomasochistic, capriciously malevolent bully. [s. 51; Spot on!]


Evoluutiobiologi Richard Dawkinsin The God Delusion (suom. Jumalharha) on pakollista luettavaa kaikille, jotka haluavat sanoa uskonnosta ja sen asemasta yhteiskunnassa yhtään mitään, oli puoli mikä tahansa.

Dawkins käy kirjassaan läpi järjestäytyneen uskonnon eri puolia ja tekee niille perusteellisen ruumiinavauksen. Dawkins kumoaa erityisesti monoteististen suuruskontojen -kristinuskon, islamin ja juutalaisuuden- dogmat, kreationismin ja Älykkään suunnittelun "teorian". Tämän lisäksi Dawkinsin mikroskoopin alle joutuvat uskonnon ja lasten pahoinpitelyn korrelaatio, uskovien ja ateistien moraalin olennainen ero, uskonnon ja tieteen yhteensovitusyritelmät, uskonnon evoluutio, fundamentalismi sekä uskonnon ja yhteiskunnan väliset kollisiot tietyissä asioissa.

Ruumiinavauksensa tohtori Dawkins raportoi ironisen hauskasti (erityishuomion ansaitsevat luku 6 ja luvun 2 aloitus, josta lainaus yllä). Dawkins saa kyseenalaistamaan ajattelun siitä, että luonnon ihmeellisyyden kokeminen edellyttää näkymättömän ystävän osallisuutta, kun sitä ilman luonto on vielä ihmeellisempi. Mikäli kukaan koskaan väittää kääntäjien olevan turhia, muistakaa tämä: The God Delusionin turkintajalle heilahti "demokraattisessa ja maallisessa" Turkissa häkkiä.