Arto Salminen: Kalavale

Luettu: 29.7.2009

Kalavale - Kansalliseepos on erään Kirja kirjoista -kirjan (toim. Neimala & Papinniemi) selailun satoa (ei sitä lukemiseksi voi sanoa), joka on siis katsaus suomalaisen kirjallisuuteen, erityisesti nykykirjallisuuteen (aiherajauksesta suuri plussa; kaikki aina keskittyvät ns. klassikoihin). Sen juonikehitelmä kuulosti sen verran terävältä tässä maailman ajassa, että piti hakea se heti kirjastosta.

Kalavale kertoo epäpyhän kolmiyhtenäisyyden, vanhan TV-moguli Hanskin, tämän white trash tyttöystävä Oonan ja Hanskin yhtiön pääekonomisti Kasperin, rahanhimon pinaakkelista. He keksivät viedä tosi-TV:n aivan uudelle tasolle. He luovat ja myyvät Neloselle tosi-TV-sarjan nimeltä Auschwitz jossa lauma toteuttavat Phillip Zimbardon kuuluisan vankilakokeen* kameroiden edessä. Voittajalle on luvassa paljon pätäkkää, kunhan kestää kidutuksen, hurmaa katsojat viikottaisessa häätöäänestyksessä ja selviää hengissä finaalin sähkötuolista.

Kalavale antaa tositeeveeilmiölle kunnolla huutia. Minä-kerronta vaihtelee Hanskin ja Oonan välillä, ja vasta viimeisessä luvussa Kasperi saa äänensä kuuluviin. Sisällöllisesti Kalavaleesta ei voi jäädä erityisen hyviä tuntemuksia, mutta yhteiskunnallinen kritiikki osuu maaliin ja lingvistisesti Oonan slangi on kirjan mielenkiintoisimpien aspektien joukossa. Kaiken tämän keskellä ei jaksa kauheasti miettiä Kalevala-vertauksia. Pelottavinta Kalavaleessa ei kuitenkaan ole Salmisen maalailema, tarkoituksella ylivedetty ja liioiteltu tulevaisuudenkuva, ihmisyyden merkityksen tarkoituksellinen unohtaminen voittoja hamutakseen. Ei. Pelottavinta on se, että joku todennäköisesti saattaa Auschwitzin joskus oikeasti tehdä. Ruusus-/Tukiais-/whatever-sekoiluihin ei tosin hevin ylletä.

*) Phillip Zimbardo on yhdysvaltalaispsykologi, joka tutkii ihmisen pahuutta. 1970-luvulla hän asutti erään opiskelijaryhmänsä "vankilaan" ja jakoi heidät vartijoihin ja vankeihin. Zimbardo ei koskaan saanut koettaan päätökseen, sillä hyvin nopeasti vartijaopiskelijat kiduttivat ystäviään, jotka olivat vastapuolella vankeina. Tutustu Zimbardon aiheesta kirjoittamaan kirjaan The Lucifer Effect; kirjan ja Abu Ghraibin valokuvakollaasin tiimoilta julkaistiin myös artikkeli Tieteen kuvalehdessä 5/08.

-----

Kalavale muualla:
Helsingin Sanomat
Kiiltomato
INAhdus-blogi
Sallan lukupäiväkirja -blogi
Vesa Saarisen blogi