Leena Krohn: Valeikkuna

Luettu: 29.7.2009

Leena Krohnin Valeikkuna oli Lukupiirin elokuun kirjana, ja onnekseni sain sen käsiini jo heinäkuun puolella.

Valeikkuna on dystopinen tarina kelluvasta valefilosofista. Ympäröivässä maailmassa nuoret viettävät suurimman osan aikaansa Mukamukamaassa ja kaupunkia terrorisoi murhanhimoinen Harppiliiga. Filosofi viettää kaiken aikansa -paitsi viikottaisen tankinkorjauksen ajan- asuntoonsa rakennuttamassa kelluntatankissa, jonka katossa on illuusiomainen maalaus ikkunasta. Tankistaan käsin filosofi pitää vastaanottoa ja Valeikkuna koostuukin pitkälti näiden vastaanottokäyntien keskusteluista.

Valeikkuna käsittelee todellisuuden ja sen vastakohtien -mielikuvituksen, lääkehuurujen ja vastaavien- välistä eroa. Mikä on 'totta', mikä ei ole? Valeikkunan luettuani jäin miettimään juuri tätä. Eräällä tuntemallani 2-vuotiaalla lapsella on mielikuvitusystävä ja hän näkee omiaan valvetilassa. Hänelle se kaikki on yhtä totta kuin varpaan lyöminen kaapin reunaan minulle vartti sitten. Missä menee se toden raja ja kuka sen saa määrittää jamillä meriiteillä? Kellä on oikeus väittää, että tuo lapsi olisi mielenvikainen; ehkä hän näkee todellisia asioita, joita me aikuiset emme voi enää nähdä. Onko todellisuus aina subjektiivista vai onko sille mahdollistakaan antaa objektiivista, absoluuttista ja universaalia määritelmää? Entä lääkkeiden ja huumeen raja; Carl Saganin pilvenpoltosta nousi kauhea haloo, aivan kuin vaikutuksen alaisena Saganin tekstit olisivat jotenkin vähempiarvoisia. Entäs Valeikkunan taiteilija Mimi Martonin unissakävellessä tekemänsä maalaukset? Entä valvetilan nuokahdusten ajatukset? Unet? Voiko filosofin tyttären tapaa käyttää aikansa täydelliseksi luodussa, virtuaalisessa Mukamukamaassa? Omat eskapistiset TSH-leffasessiot? Lukeminen? Eräs mielenkiintoinen kannanotto tähän pohdiskeluun löytyy viimeisestä Harry Potterista Dumbledoren sanomana:

'Tell me one last thing,' said Harry. 'Is this real? Or has this been happening inside my head?'
'Of course it is happening inside you head, Harry, but why on earth should that mean it is not real?'
Lukupiirissä on keskusteltu Valeikkunasta noin viikon verran ja Leena Krohn itse on vastannut keskustelijoiden lähettämiin, Valeikkunan nostamiin kysymyksiin. Sitä lukiessa voi vain todeta, että oma reflektioni Valeikkunasta on niihin verrattuna vajavainen, vaikka joitain kirjallisia viittauksia huomasinkin. Pitänee lukea se joskus toiste, josko silloin kirjallinen sivistykseni olisi tasolla, jolla saisin Valeikkunasta syvemmän otteen. Avaruuten puetusta pidän silti eniten.

-----

Valeikkuna muualla:
Helsingin Sanomat
Savon Sanomat
Etelä-Saimaa
Keskipohjanmaa
Risingshadow.net
Lukupiiri
Verkkomaisteri-blogi