Emmanuel Carrère: Valhe

Luettu: 26.7.2009
Alkuperäinen nimi: L'Adversaire
Käännös: Marja Haapio


Emmanuel Carrèreen törmäsin Koko lailla kirjallisesti -blogissa.

Valhe on yksi kolmesta Carrèren suomennetusta kirjasta. Se kuvaa Jean-Claude Romandin todellista valheisiin perustuvaa elämää, joka paljastuu muille kahdenkymmenen vuoden jälkeen Jean-Clauden tapettua vaimonsa, lapsensa ja vanhempansa paljastumisen pelossa. Toimittaja-kirjailija-perheenisä Carrère luki Romandin teosta uutisen ja teon käsittämättömyyttä ymmärtääkseen otti yhteyttä Romandiin. Valhe on proosamainen dokumentti Romandin lapsuudesta, nuoruudesta jolloin valehtelu alkoi Romandin saatua hylätyn lääketieteellisen toisen vuoden loppukokeesta, ja roolista WHO:n muka maineikkaana tutkijana. Valhe on kaikki mitä Romandilla on, joka on niin tyhjä että valheen paljastuessa hän ottaa sisällön elämäänsä uskonnosta jota hänelle tyrkyttävät homouden tuomitsevat mutta murhaajat hyväksyvät jeesusfriikit.

Suurin ongelmani ranskankielisten kirjojen lukemisessa minulla on nimet: minulla ei ole aavistustakaan onko kyse naisesta vai miehestä (näin myös kirjailijan itsensä nimen kanssa). Ja mitä enemmän henkilöitä, sitä varmemmin päädyn tarkistamaan nimiä aikaisemmilta sivulta. Valhe ei ollut tältäkään osin poikkeus, etenkään siksi että henkilöjä päähenkilön elämän varrella on ollut useita. Valhe oli nopealukuinen, mutta ei niin ahdistava kuin oletin. Lähinnä jäin ihmettelemään, miten joku pystyykin kaksikymmentä vuotta teeskentelemään lääkäriä ja selvitä siitä sekä ulkoisesti että henkisesti. No, ehkä Romand ei selvinnyt siitä henkisesti kovin hyvin, hänhän tappoi viisi ihmistä ja yritti tappaa vielä yhden ja itsensä. Kirja selvittää Romandin taustoja perin pohjin, mutta lopputuloksena on, ettei menneisyydestä löytynyt valheen selittävää asiaa. Mutta toisaalta, ehkä ihmisen psyyke on kiinni ajoittain hyvinkin heikosti todellisuudessa; ehkä Romandin side katkesi jostain, mikä muille ei ole juttu eikä mikään. Kukapa sen tietää.

Post scriptum 26.3.2010: Eräs Kova laki: Rikollinen mieli (Law & Order: Criminal Intent) -jakso (ensimmäinen kausi, 16. jakso nimeltään 'Phantom') perustuu melko varmasti Romandin tarinaan. Vaikka jakson lopputekstejä edeltää tyypillinen disclaimer ("The story is fictional. No actual person or event is depicted", tai vastaavaa), koko juoni eteni Romandin tarinan mukaan. Mies -lääketieteen sijaan ekonomisti- valehtelee olevansa töissä YK:ssa, hoitaa vanhempiensa ja appivanhempiensa säästöjä ja elää niillä valheellista elämäänsä. Kun poliisi toisen rikoksen yhteydessä päätyy tyypin jäljille, mies tekee juuri kuin Romand. Koska Kova laki on kuitenkin amerikkalaistuotantoa, poliisi ehtii tietenkin estää perheen murhan.

-----

Valhe muualla:
Helsingin Sanomat
Kertomus jatkuu -blogi